TUDOREL TOADER: "Vom anunţa astăzi rezultatele pentru conducerea DNA"

Postat la: 27.07.2018 09:25 | Scris de: ZIUA NEWS

TUDOREL TOADER:

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, vineri dimineaţă, ca speră ca până la ora 12.00 să fie finalizată procedura de selecţie pentru conducerea DNA şi să fie anunţate rezultatele.

"Nu aveam cum să iau decizia înaintea deliberărilor. La ora 10.00 mă întâlnesc cu secretarii de stat, la ora 12.00 sper să finalizăm procedura şi să vă putem anunţa rezultatele", a declarat Toader, la sediul Ministerului Justiţiei. Întrebat despre modul în care s-au desfăşurat interviurile, ministrul Justiţiei a spus că acestea au decurs potrivit procedurii, iar "despre rezultate şi impresii" va putea vorbi numai după finalizarea procedurii. De asemenea, întrebat dacă este posibil să nu propună pentru conducerea DNA niciun procuror din cei patru, Tudorel Toader a reluat afirmaţiile privind această posibilitate. "În mod firesc, există această posibilitate. Da, este posibil să desemnăm un candidat, dupa cum, da, este posibil să nu desemnăm niciunul. Nu înseamnă o opţiune a mea, ci cele doua variante legale", a spus Toader.

Cei patru candidaţi pentru postul de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - procurorii DNA Marius Iacob, Florentina Mirică şi Elena Grecu şi Cristian Lazăr de la Parchetul instanţei supreme - au susţinut, ieri, interviul cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Ministrul Justiţiei spunea marţi că nu este obligatoriu ca viitorul şef al DNA să provină din instituţie: "Să nu uitaţi un lucru - există această opinie, care pare majoritară, în sensul că viitorul şef al DNA trebuie să provină din structura internă, dar nu trebuie să uităm că în trecut şeful DNA nu a provenit din interiorul structurii, aşa cum şeful DIICOT nu este din interiorul structurii. Sunt procurori, au experienţă şi se descurcă". Legat de responsabilităţile procurorului şef al DNA, Tudorel Toader declara că acesta trebuie să sporească încrederea oamenilor în actul de justiţie şi să nu mai existe oameni nevinovaţi care să fie arestaţi.

"Viitorul procuror-şef al DNA trebuie să îmbunătăţească activitatea DNA, să crească încrederea în actul de justiţie, să nu mai avem nevinovaţi arestaţi, trimişi în judecată, să nu mai avem vinovaţi care să nu fie trimişi în judecată. Ceea ce spuneam eu în raportul de 20 de puncte (de evaluare a activităţii fostului procuror-şef al DNA) nu s-a întâmplat sub fosta conducere a DNA", a adăugat Tudorel Toader. Ministrul Justiţiei va înainta Consiliului Superior al Magistraturii - Secţia pentru procurori, propunerea/propunerile sale pentru această funcţie, pentru emiterea avizului. După transmiterea avizului de către CSM, ministrul Justiţiei va trimite şefului statului propunerea sa pentru funcţia de procuror-şef al DNA, previza Ministerul Justiţiei.

loading...