Tăriceanu: Ambasadorul Olandei a încercat să ne înveţe ce să facem în Justiţie

Postat la: 02.11.2017 08:16 | Scris de: ZIUA NEWS

Tăriceanu: Ambasadorul Olandei a încercat să ne înveţe ce să facem în Justiţie

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, miercuri, că ambasadorul Olandei a încercat să dea lecţii despre ce trebuie făcut în Justiţie, şeful Senatului fiind al doilea oficial într-o zi care vorbeşte despre intervenţiile ambasadorilor în acest domeniu.

„Ambasadorul Olandei nu a îndrăznit să îmi spună să o pun pe Kovesi, însă a încercat să ne înveţe ce trebuie să facem în Justiţie. Într-o întâlnire, l-am pus la punct pe ambasadorul Olandei şi l-am reclamat omologului meu (...). După două săptămâni, ambasadorul a fost rechemat în ţara sa. În Ungaria l-au trimis pachet pe ambasadorul american în momentul în care a depăşit limitele convenţiei diplomatice. România este singura ţară din Europa în care ambasadorii se poartă astfel", a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la România TV.

Declaraţia vine după ce fostul ministru al Justiţiei, Titus Corlăţean, a afirmat, miercuri, în cadrul audierii sale în Comisia SIPA, că ambasadorii SUA şi Olandei ar fi făcut presiuni în 2012 pentru numirea Codruţei Kovesi "într-o funcţie de vârf" în Ministerul Public.

Titus Corlăţean a spus că, pe vremea când era ministru al Justiţiei, a primit vizitele unor ambasadori care au pledat în mod insistent pentru numirea lui Kovesi într-o funcţie de conducere în Ministerul Public, Corlăţean folosind cuvântul "presiuni".

"Am confirmat faptul că au existat la acel moment demersuri în sensul de presiuni pentru ca cel care vă vorbeşte, eram ministrul Justiţiei la acel moment, ca o anumită nominalizare la o funcţie de conducere în cadrul Ministerului Public şi am beneficiat de vizita a doi sau trei ambasadori la sediul Ministerului Justiţiei, evident că i-am primit, am stat de vorbă", a spus fostul ministru al Justiţiei.

El a menţionat două cazuri în care pledoaria în favoarea lui Kovesi s-a făcut foarte insistent. Este vorba de fostu ambasador american în România, Mark Gittenstein, şi fostul ambasador al Olandei, Matthijs van Bonzel.

loading...