Statutul Casei Regale in procedura de urgenta

Postat la: 21.11.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Statutul Casei Regale in procedura de urgenta

Initiativa legislativa privind statutul Casei Regale va fi dezbatuta in procedura de urgenta in Parlament a decis luni plenul Senatului, cu 81 de voturi "pentru" si 19 voturi "impotriva".

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, au depus, in urma cu doua saptamani, la Parlament initiativa legislativa pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a Romaniei. Propunerea legislativa prevede recunoasterea acesteia ca persoana juridica de drept privat si acordarea statutului de utilitate publica. In plus, legea propune recunoasterea pozitiei de Sef al Casei Regale a Romaniei, ca pozitie onorifica, asimilata protocolar cu aceea a unui fost sef de stat, si cuprinde o serie de prevederi care vor asigura desfasurarea optima a activitatilor si functiilor de reprezentare ale acesteia.

Tariceanu a precizat ca initiativa depusa de el impreuna cu Liviu Dragnea privind statutul Casei Regale nu prevede nivelul cheltuielilor, bugetul urmand sa fie aprobat anual de Guvern, dar a spus ca nu vor fi costuri mari. Intrebat despre alte beneficii, cum ar fi Palatul Elisabieta, presedintele Senatului a replicat: "N-as spune ca este un beneficiu, neaparat. Palatul Elisabeta in momentul de fata este in folosinta Casei Regale si propunerea noastra este ca in urmatorii 49 de ani sa fie mentinuta aceeasi situatie juridica: de folosinta".

Starea de sanatate a Regelui Mihai se degradeaza de la o zi la alta, iar medicii se tem ca deplasarea la spital pentru tratamnent i-ar putea fi fatala. Intr-un comunicat oficial al Casei Regale se arata ca atata timp cat mutarea de la resedinta privata este riscanta, s-a convenit sa se actioneze pe prevenirea suferintei si pe pastrarea confortului fizic si psihologic, a transmis, duminica, Biroul de Presa al Majestatii Sale. In document se mai precizeaza ca prezenta la resedinta privata din Elvetia va continua sa fie limitata doar la fiicele Majestatii Sale si la Mitropolitul Iosif.

Biroul de presa al Regelui Mihai transmite ca in zilele care au trecut de la comunicatul din 6 noiembrie semnele vitale ale Majestatii Sale se afla pe o platforma constanta, iar medicii au administrat o medicatie care sa usureze somnul si respiratia. Cu toate acestea, Regele Mihai continua sa se afle intr-o stare ingrijoratoare de sanatate, iar scaderea accentuata a capacitatilor fizice si a capacitatii de comunicare, precum si imposibilitatea de a se deplasa fara ajutor au ramas la acelasi nivel.

"Regele Mihai este ingrijit la domiciliu cu exceptionala competenta si cu mare grija de o ampla echipa medicala. Doctorii evalueaza zilnic starea Majestatii Sale. Medicii au transmis faptul ca, in actuala stare in care se afla Majestatea Sa, Principesa Mostenitoare Margareta poate sa se intoarca in Romania deocamdata, pentru a-si relua activitatile publice. Medicii considera prea riscanta deplasarea Regelui Mihai de la resedinta privata la spital. Ei sunt unanimi in recomandarea ca tratamentul administrat Majestatii Sale sa se concentreze acum pe prevenirea suferintei si pe pastrarea confortului fizic si psihologic al Suveranului", spune sursa citata.

De asemenea, Biroul de Presa al Regelui Mihai spune ca Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale a fost la resedinta din Elvetia in mai multe randuri si l-a impartasit pe rege.

"In afara de Principesa Mostenitoare Margareta si de Principele Radu, prezenta la resedinta privata din Elvetia va continua sa fie limitata doar la fiicele Majestatii Sale si la Mitropolitul Iosif (sau trimisul sau). Personalul Casei Majestatii Sale va continua, cu devotament si insufletire, misiunea pe langa Regele Mihai I", se adauga in comunicatul citat.

Casa Regala a anuntat in 6 noiembrie ca starea generala a Regelui Mihai s-a agravat si ca acesta prezinta o slabiciune accentuata, cu o scadere semnificativa a rezistentei, principesa Margareta aflandu-se deja la resedinta privata din Elvetia. Un alt comunicat, din 8 noiembrie, preciza ca sarbatoarea Sfintilor Mihail si Gavril il gaseste pe Majestatea Sa Regele Mihai in stare de suferinta si ca nu va exista niciun eveniment organizat la resedinta acestuia.

Regele Mihai a implinit 96 de ani in 25 octombrie. Anul trecut a fost diagnosticat cu carcinom epidermoid metastazant si leucemie cronica si a fost supus unei interventii chirurgicale la o clinica din Lausanne.

loading...
PUTETI CITI SI...