Senatul a respins propunerea ca persoanele condamnate penal definitiv să nu poată candida la Președinție

Postat la: 21.11.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Senatul a respins propunerea ca persoanele condamnate penal definitiv să nu poată candida la Președinție

Senatul a respins, luni, în plen, iniţiativa legislativă iniţiată de PNL care prevedea ca persoanele condamnate penal definitiv să aibă interdicţie de a candida pentru funcţia de şef al statului. Proiectul merge la Camera Deputaților, for decizional.

Senatoarea PNL Alina Gorghiu a depus în Parlament în această legislatură două propuneri legislative prin care se interzice persoanelor condamnate să candideze la alegerile prezidențiale și la alegerile parlamentare. Inițiativele îl vizau pe liderul PSD Liviu Dragnea, condamnat în dosarul Referendumului pentru demiterea președintelui Băsescu.

Propunerea legislativă a liberalilor nu a avut însă susținere în Senat. A primit doar 30 de voturi „pentru" şi 60 „împotrivă". „Proiectul de lege prevede că nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, nu îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege, condiţiile prevăzute de art. 37 din Constituţia României, republicată, pentru a fi alese sau care au fost alese anterior de două ori ca preşedinte al României.

În plus, nu pot candida persoanele care la data depunerii candidaturii au suferit condamnări penale definitive. Potrivit expunerii de motive, „propunerea legislativă vine în întâmpinarea dorinţei legitime a cetăţenilor României de a fi reprezentaţi de persoane fără probleme penale şi astfel de a face un pas înainte în lupta împotriva corupţiei".

loading...
PUTETI CITI SI...