Scandal la MApN: Fifor, pe urmele lui Ţuţuianu

Postat la: 08.10.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Scandal la MApN: Fifor, pe urmele lui Ţuţuianu

Un nou conflict de tipul celui care l-a costat pe Adrian Ţuţuianu fotoliul de ministru pare că se conturează în MApN. Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a declarat sâmbătă că în Guvern s-a discutat despre un aşa-numit Schengen militar.

"Aţi vorbit şi despre birocraţie. Suntem foarte conştienţi de procedurile birocratice de la graniţele României, de aceea am insistat şi am vorbit şi în Guvernul nostru, am discutat despre un aşa-numit Schengen militar, fără a vorbi de Schengen-ul însuşi. Sigur, convoaiele militare stau în şir la graniţă, pentru că acestea sunt regulile. Încercăm cumva să creăm noi reguli, dar toate fac parte din politica generală care se referă la Schengen. Încă o dată subliniez acest lucru. Dacă trebuie să discutăm despre un Schengen militar să revenim la agenda Schengen-ului însuşi să o discutăm încă o dată. Cred că România merită să fie parte din spaţiul Schengen. Acesta este un aspect important pentru noi în eforturile noastre de a dovedi că suntem un partener de încredere pentru Alianţă, dar şi pentru SUA", a spus Fifor în Comisia pentru apărare şi securitate din cadrul celei de-a 63-a sesiuni anuale a Adunării Parlamentare a NATO, care are loc la Palatul Parlamentului. La scurt timp după ce declaraţia ministrului a făcut vâlvă în presă, un comunicat al Ministerului Apărării a ridicat mari semne de întrebare. Potrivit comunicatului publicat de Agerpres, MApN îl contrazice pe ministrul Apărării şi susţine că informaţiile vehiculate în presă nu sunt reale.

"Infirmăm categoric ideea lansată în spaţiul public potrivit căreia, în cadrul Guvernului României, s-a luat în discuţie ideea de formare a unui spaţiu Schengen militar. Facem precizarea că sintagma 'Schengen militar' se referă generic la simplificarea procedurilor şi a legislaţiei ţărilor europene pentru a facilita mişcarea trupelor NATO, dintr-o ţară în alta, astfel încât participarea la exerciţii cu un număr mare de trupe şi echipamente să se desfăşoare rapid", se arată în comunicat. Episodul readuce în atenţia publicului incidentul care l-a determinat pe fostul ministru al Apărării, Adrian Ţuţuianu, să-şi dea demisia. El a fost acuzat de lipsă de comunicare după ce MApN a publicat un comunicat de presă în care informa militarii că din cauza lipsei de fonduri, plata salariilor va fi eşalonată. Informaţie infirmată la scurt timp de Ţuţuianu. "Nu există probleme financiare, ci sunt chestiuni tehnice, care sunt generate de dispozițiile legale, articolul 18, aliniatul 4 din legea responsabilității fiscale-bugetare. Acest aspect nu ne-a permis să transferăm bani din cheltuielile de personal din trimestru 4 în trimestrul 3 și să rezolvăm la data de 15 septembrie toate problemele care țin de salarii și alte drepturi ale personalului din sistemul militar. Vreau să fac precizarea că pe data de 15 septembrie plătim salariile aferente lunii august și că norma de hrană de care vorbim este aferentă lunii septembrie. Toate aceste drepturi vor fi plătite în luna septembrie. Nu există nicio problemă cu alocările financiare.", declara Ţuţuianu la acea vreme.

Ion Teleanu

loading...
PUTETI CITI SI...