Premieră după 1990: PSD, PNL, PMP și ALDE și-au dat mâna ca să facă jocul UDMR în Comisia SIE

Postat la: 07.03.2017 09:42 | Scris de: ZIUA NEWS

Premieră după 1990: PSD, PNL, PMP și ALDE și-au dat mâna ca să facă jocul UDMR în Comisia SIE

Camera Deputaţilor a adoptat pe articole, ieri, propunerea legislativă pentru majorarea numărului membrilor Comisiei parlamentare pentru controlul Serviciului de Informaţii Externe, votul final fiind programat pentru şedinţa de astazi.

Proiectul depus de deputaţi de la toate partidele prevede creşterea de la cinci la şapte a numărului de membri ai Comisiei de control a activităţii Serviciului de Informaţii Externe (SIE), pentru a se asigura participarea la procesul decizional a tuturor grupurilor parlamentare. Prin marirea numarului de membrii se arunca la cos de dragul UDMR si ultima cutuma din Parlamentul Romaniei: Comisia de control a activităţii SIE era singura comisia din Parlamentul Romaniei unde, dupa 1990, UDMR nu avea niciun membru.

Propunerea legislativă care modifică, în acest sens, art. 3 alin. (1) din Legea 1/1998 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului de Informaţii Externe a fost iniţiată de deputaţii Marcel Ciolacu (PSD), Eugen Nicolăescu (PNL), Dan Barna (USR), Attila Korodi (UDMR), Constantin Avram (ALDE), Eugen Tomac (PMP). "Controlul asupra activităţii SIE este exercitat de Parlamentul României cu respectarea secretului asupra mijloacelor şi surselor de informare. În acest scop se constituie o comisie specială formată din patru deputaţi şi trei senatori, aleşi din cadrul comisiei de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională ale celor două Camere", prevede proiectul.

Modificarea se impune pentru a se asigura participarea la procesul decizional a tuturor grupurilor parlamentare, argumentează iniţiatorii în expunerea de motive. "Astfel, creşterea numărului de membri ai Comisiei speciale a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra Serviciului de Informaţii Externe de la trei deputaţi şi doi senatori la patru deputaţi şi trei senatori va asigura o mai bună gestionare a procesului de control parlamentar a activităţii acestui serviciu", mai arată iniţiatorii.

Deputatul PMP, Eugen Tomac, a spus, la dezbaterile generale, că este bine că s-a ajuns la un consens politic pentru a modifica în acest sens legea de funcţionare a SIE. "Mă bucur că am găsit consens pentru a modifica legea privind controlul Serviciului de Informaţii Externe. Sper ca în cel mai scurt timp să găsim un consens şi pentru a modifica hotărârea cu privire la funcţionarea Serviciului Român de Informaţii astfel încât să mărim şi acolo numărul de membri", a spus Tomac.

"PNL salută consensul realizat prin promovarea acestui proiect de lege, sperăm că PSD va avea minte şi va respecta şi cutuma privind conducerea comisiei, dacă nu acum, într-un viitor apropiat", a adăugat deputatul liberal Victor Paul Dobre. Camera Deputaţilor este prima sesizată cu acest proiect de lege, Senatul este for decizional.