Ordonanța care face ravagii în sistemul de pensii

Postat la: 04.01.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Ordonanța care face ravagii în sistemul de pensii

O regulă importantă ce urma să fie introdusă, în sistemul de pensii, de la 1 ianuarie 2018, ‘s-a evaporat' subit. Aceasta fusese stabilită de Guvern prin Ordonanță de Urgență, dar a fost eliminată câteva zile mai tarziu, tot prin OUG.

Este vorba despre regula ce nu ar mai fi permis cumularea pensiei de stat cu cea de serviciu. Aceasta a fost eliminată, înainte de a fi pusă în aplicare, favorizând persoanele cu anumite funcții în câmpul muncii, printre care: deputații, senatorii, militarii etc. Eliminarea acestei reguli ridică anumite semne de întrebare, în situația în care chiar ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat, în ultima zi a anului, faptul că persoanele cu pensii speciale vor fi nevoite să aleagă între pensia normală și cea specială.

"Nu scade nicio pensie, dar cei cu pensii speciale vor alege una dintre ele. Cei care sunt în această situație vor trebuie să opteze pentru o pensie pe care o doresc, probabil pe cea mai mare.", a declarat Olguța Vasilescu. Inițial, explicația Executivului pentru interzicerea acestui cumul fusese ideea că nu pot fi plătite din buget, de mai multe ori, sume de bani care sunt acordate, de fapt, pentru același lucru - bătrânețe și boală.

„(...) ținând seama de faptul că pensia din sistemul public de pensii se acordă pentru a acoperi riscurile asigurate prevăzute în mod expres, respectiv bătrânețea și boala, nu se justifică posibilitatea de a încasa două pensii din același sistem și nici de a încasa o pensie din sistemul public și o pensie de serviciu, situație în care riscul ar fi acoperit de două ori, pentru aceeași perioadă de contribuție, fapt ce trebuie reglementat în mod expres„, scria în motivația ce a stat la baza interzicerii cumulului, potrivit avocat.net.

În concluzie, interzicerea cumulului pensiilor de stat cu cele de serviciu a fost stabilită și eliminată înainte să se aplice efectiv de la 1 ianuarie 2018. Asta înseamnă că acesta cumul este permis în continuare.

loading...
PUTETI CITI SI...