Liderii PSD se reunesc astăzi în Comitetul Executiv

Postat la: 29.09.2017 08:41 | Scris de: ZIUA NEWS

Liderii PSD se reunesc astăzi în Comitetul Executiv

Liderii PSD se reunesc, astăzi, în Comitetul Executiv al partidului, care va avea loc la Suceviţa. Şedinţa are loc în contextul în care Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a declanşat urmărirea penală a vicepremierului Sevil Shhaideh, în dosarul Belina, şi a cerut începerea urmăririi penale a ministrului Rovana Plumb, scrie news.ro.

La şedinţa de la Suceviţa - convocată cu câteva săptămâni în urmă - vor participa şi premierul Mihai Tudose şi o parte a miniştrilor Cabinetului său şi urmează să fie făcută o analiză a activităţii Guvernului, au anunţat lideri ai partidului. Potrivit liderului PSD, Liviu Dragnea, în şedinţa Comitetului Executiv urmează să fie discutate şi deciziile luate marţi de Comisia de buget-finanţe a Senatului, condusă de Eugen Teodorovici, şi contestate de PSD. Senatorii din Comisia de buget-finanţe au aprobat un amendament conform căruia plata defalcată a TVA va fi obligatorie de anul viitor doar pentru companiile de stat şi firmele aflate în relaţii contractuale cu statul, pentru celelalte firme sistemul fiind opţional din 2018 şi obligatoriu doar din 2019, dacă se va dovedi funcţional. De asemenea, Comisia a decis eliminarea majorării accizei la carburanţi.

Întrebat, miercuri, despre aceste decizii, liderul PSD, Liviu Dragnea, l-a ironizat pe preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Senat Eugen Teodorovici, spunând că acesta are o funcţie care "poate să îl tulbure foarte mult". Dragnea a afirmat: "Nu am avut această onoare, probabil că o să o am. În legătură cu acel vot, o să avem o discuţie şi în Comitetul Executiv, la sfârşitul acestei săptămâni şi săptamana viitoare în grupuri, pentru că trebuie să facem cu toţii un efort să ne aducem cu toţii aminte că această majoritate parlamentară este constituită ca să susţină un Guvern, nu să îl blocheze. (...) Este foarte simplu să se facă exerciţii de imagine, să se critice Guvernul, măsurile guvernamentale, dar este un program de guvernare care trebuie pus în practică şi asta este una dintre principalele atribuţii ale Parlamentului. Eu cred că la domnul Teodorovici este o altă problemă. Dumnealui a venit în primăvară şi mi-a spus că ar vrea să fie preşedinte al Comisiei Economice şi eu am rugat colegii din Senat să îl susţină ca preşedinte al comisiei. (...) Este o funcţie care poate să-l tulbure foarte mult".

În şedinţa Comitetului Executiv al PSD urmează să fie discutată şi atitudinea lui Tudorel Toader. Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat, luni, înaintea şedinţei Biroului Politic Naţional (BPN), că la Consiliul Executiv va cere revocarea lui Tudorel Toader din funcţia de ministru al Justiţiei, acuzându-l că nu a luat atitudine împotriva DNA, în urma anchetei care le vizează pe Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb. Liviu Dragnea spunea, după şedinţă, că nu se pune problema remanierii lui Tudorel Toader şi că şi Codrin Ştefănescu s-a mai calmat, dar că ministrul Justiţiei trebuie să prezinte un calendar pentru legile justiţiei şi să aibă o poziţie faţă de întâmplările din ultima perioadă.
Comitetul Executiv al PSD are loc în contextul în care doi membri ai Guvernului - Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb - sunt vizaţi de dosarul DNA privind trecerea ilegală a unei părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, spun procurorii, să fie închiriate tot ilegal unei firme private. În cazul Lui Sevil Shhaideh, DNA a început urmărirea penală pentru abuz în serviciu, iar în cazul Rovanei Plumb a fost sesizată Camera Deputaţilor pentru formularea cererii de urmărire penală a actualului ministru al Fondurilor Europene.

Situaţia acestora a fost discutată luni, în Biroul Permanent Naţional (BPN) al PSD, la finalul căruia Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb au anunţat că nu vor demisiona întrucât sunt nevinovate. Rovana Plumb spunea: "Nu sunt vinovată, întotdeauna am respectat legea şi întotdeauna o voi respecta. Întotdeauna am acţionat cu bună credinţă în interesul cetăţeanului şi cu maximă responsabilitate. (...) Nu consider că trebuie să demisionez atât timp cât întotdeauna m-am gândit la România. Nu sunt vinovată, nu am făcut nimic greşit".

Totodată, decizia PSD a fost de susţinere a celor două. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, declara, luni, după şedinţa BPN, că ancheta care le vizează pe cele două reprezintă un precedent foarte periculos, care presupune că toate transferurile de terenuri de până acum au însemnat prejudicierea statului.

Decizia PSD, de susţinere a Rovanei Plumb şi a lui Sevil Shhaideh, a provocat reacţia preşedintelui Klaus Iohannis, care a spus că vicepremierul Shhaideh şi ministrul Plumb ar fi trebuit, în varianta optimală, să demisioneze, iar varianta a doua era ca PSD să le retragă sprijinul politic pentru că persoanele urmărite penal, trimise în judecată sau condamnate nu trebuie să facă parte din conducerea statului. El a spus că "este păcat că PSD nu a înţeles nimic" din repetatele sale apeluri pentru întărirea statului de drept şi a avertizat că "această cale nu este cea bună".

Iohannis a afirmat: "Faptul că PSD face scut în jurul celor două doamne ministru nu este de bun augur. Nu mă antepronunţ şi nu cunosc detalii din dosar, vorbesc din punct de vedere al preşedintelui. Îmi doresc foarte mult să avem un guvern care nu este supus unor suspiciuni. Nu ştiu dacă doamnele ministru sunt nevinovate sau vinovate, nu este treba mea şi nici a PSD, vina o stabilesc judecătorii, iar pentru România ar trebui să devină normalitate ca persoanele cercetate, judecate sau condamnate să nu facă parte din conducerea statului".