Klaus Iohannis refuză şedinţa solemnă din Parlament: 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România!

Postat la: 27.03.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Klaus Iohannis refuză şedinţa solemnă din Parlament: 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România!

Invitat la şedinţa solemnă a Cemerei Deputaţilor şi Senatului, dedicată împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, Klaus Iohannis a anunţat că refuză să participe.

Şeful statului a transmis un mesaj scris prin intermediul Administraţiei Prezidenţiale, iar pe agenda publicată pe site-ul instituţiei a apărut un mesaj care nu face nicio referire la şedinţa comună din Parlament.

"Actul de acum o sută de ani ne este nu doar un izvor al rememorării şi al recunoştintei pentru înaintaşi, ci şi o permanentă sursă de inspiraţie pentru necesitatea dezvoltării şi aprofundării continue a Parteneriatului Strategic dintre România şi Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.În prezent, cursul nostru de convergenţă se numeşte parcursul european al Republicii Moldova, pentru succesul căruia ţara noastră acordă un sprijin consistent şi permanent, diplomatic, financiar şi tehnic. România are însă şi datoria de a fi pentru Republica Moldova, pe mai departe, un exemplu de naţiune angajată în proiectul european, un model de economie competitivă, de societate care ştie să preţuiască şi să valorifice potenţialul său uman. În acest proiect, sunt convins că putem să ne ridicăm la înălţimea faptelor pe care astăzi le aniversăm!", a transmis Klaus Iohannis.

La şedinţa solemnă a Parlamentului a confirmat participarea şi MS Margareta, custodele Coroanei romane, care ar urma să susţină un discurs. Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, dar şi reprezentanţii grupurilor parlamentare vor rosti alocuţiuni. De asemenea, prezenţa la şedinţă a fost confirmată şi de o delegaţie a Republicii Moldova, condusă de Andrian Candu. Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a anuntat luni ca liberalii, desi sunt unionisti, nu vor face parte din delegatia Republicii Moldova pe motiv ca aceasta este condusă de Andrian Candu. Acesta a refuzat în ultimele săptămâni să supună votului mai multe iniţiative liberale, inclusiv adoptarea unei declaraţii de unire.

În cadrul şedinţei va fi dezbătută şi adoptată o "Declaraţie solemnă pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu Ţara Mama, România, la 27 martie 1918", prin care "se va reflecta unitatea poporului şi a limbii romane, rolul avut de inaintasii politici si drumul care trebuie urmat de oamenii politici de astazi, precum si dorinta comuna de a continua procesul de modernizare si integrare institutionala in UE".

Duminică, la Chişinău, a fost organizată "Marea Adunare Centenară", dedicată împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România. Prezent la eveniment, Traian Băsescu a afirmat că parlamentele de la Bucureşti şi Chisinau trebuie să voteze în cel mai scurt timp unirea. "Marea Adunare Centenară" a adoptat o proclamaţie prin care cere Parlamentului de la Bucureşti ca în şedinţa solemnă din 27 martie să ia o decizie pentru "reîntregirea naţională prin mijloace paşnice ale democraţiei parlamentare şi în limitele Constituţiei României, în conformitate cu normele dreptului internaţional şi a Actului Final de la Helsinki".

loading...
PUTETI CITI SI...