Klaus Iohannis, la Sibiu: "Sunt ferm hotărât să candidez pentru încă un mandat de preşedinte al României"

Postat la: 23.06.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Klaus Iohannis, la Sibiu:

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a anunţat sâmbătă dimineaţa că mai candidează pentru un mandat la funcţia de preşedinte al României.

"Vreau să vă anununţ în această dimineaţă că am luat o decizie pe care vreau să v-o comunic. Sunt ferm hotărât să candidez pentru încă un mandat de preşedinte al României", a spus Iohannis. El s-a aflat la Colegiul Naţional "Samuel von Brukenthal" din Sibiu, unde a participat la o întâlnire cu foştii colegi de liceu.

Preşedintele României, a declarat sâmbătă la Sibiu şi că Liviu Dragnea, liderul PSD, ar trebui să iasă definitiv de pe scena politică, considerând că situaţia politică de astăzi se află într-o fază tulbure.
„Evoluţia scenei politice româneşti nu este satisfăcătoare şi am urmărit în ultimele zile mai multe sondaje. Toate arată că nivelul de nemulţumire în populaţie este de 80%, ceea ce este extrem de mult şi arată că lumea, practic, nu mai are încredere în clasa politică şi nici măcar nu se mai aşteaptă la ceva bun din partea clasei politice. În acest context, am considerat că acest anunţ (n.r. de a candida pentru încă un mandat la preşedinţia României) poate să constituie un punct interesant. Poate unii vor fi încurajaţi să meargă mai departe dacă fac acest anunţ, alţii probabil nu vor primi bine acest anunţ. În orice caz, mi s-a părut că este necesară o clarificare a intenţiilor mele. Eu cred că PSD nu este extrem de fericit că am făcut astăzi acest anunţ", a spus Klaus Iohannis.
Şeful statului a adăugat că nu se teme de suspendare. „Deciziile pe care le-am luat nu au fost pentru că mă tem sau nu mă tem de o suspendare. Deciziile pe care le iau sunt cele pe care le consider eu corecte. Dacă discutăm mai concret despre suspendare, unul la mână, nu există niciun motiv de suspendare, doi la mână nu au cum să facă suspendarea. Nu îmi doresc ca domnul Dragnea să se teamă de mine, eu mi-aş dori să se teamă de români. Sunt de părere că ar trebui să se retragă de tot din politică. Dragnea, după a doua condamnare, ar trebui să dispară pur şi simplu din viaţa publică românească. Aşa s-ar întâmpla în orice ţară chiar şi cu o democraţie incipientă din lume. Partea care mi se pare că e un pic mai gravă este că partidul PSD nu îşi dă seama că trebuie să îl trimită pe Dragnea acasă. Practic, acum suntem în faza total nefericită în care un partid întreg, cel mai mare partid din România, se constituie într-un grup de presiune sau grup de lobby pentru infractori. În politică, nu trebuie să aştepţi până la ultima condamnare. Orice persoană are dreptul să se considere nevinovată. Dar un infractor condamnat de două ori cum crede că poate să fie credibil şi să fie un exemplu pentru România? Aici vorbim şi de moralitate, nu e vorba numai despre aspecte politice. Politica este despre moralitate. Cum să conducă un om care este comandat, cu două dosare penale?", a mai spus Iohannis.
Acesta este de părere că în ultimii 30 de ani în România "s-a lucrat mult pe plan diplomatic şi economic. Şi am ajuns destul de bine în rând cu lumea. Acum, cu acest comportament, pe care l-aş numi complet iraţional, şi din partea lui Dragnea, şi din partea conducerii PSD, care îl sprijină şi îl ţine acolo, practic, suntem aruncaţi înapoi. România îşi pierde respectul pe care îl câştigase greu şi în Europa, şi în lume. Investitorii îşi pierd toată încrederea dacă cel mai important lider politic îşi permite să disece hotărâri judecătoreşti în şedinţe de partid şi public. Eu cred că una din marile probleme din Constituţia noastră este reprezentată tocmai de posibilitatea absolut necontrolată de a da ordonanţe de urgenţă pe timpul vacanţei parlamentare. Toate partidele au criticat sistemul de ordonanţă de urgenţă, dar odată ajunşi la putere toţi au folosit acest sistem. Pericolul constă în faptul că Guvernul poate să dea ordonanţe de urgenţă fără ca cei vizaţi sau cei interesaţi să poată interveni. Personal, cred că trebuie să tragem linie şi să terminăm cu acest sistem de ordonanţă de urgenţă, fiindcă în practică ştim că aproape toate guvernele le-au folosit cu precădere în vacanţa de vară, pentru a rezolva probleme pe care probabil nu ar fi avut şanse să o facă în sesiunea parlamentară".
La final, a declarat că societatea civilă trebuie să fie în alertă atunci când apar astfel de ordonanţe de urgenţă şi lumea ar trebui să protesteze în acest caz cu toată fermitatea împotriva lor.

loading...
PUTETI CITI SI...