Iohannis, noi precizări despre viitorul premier

Postat la: 23.06.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Iohannis, noi precizări despre viitorul premier

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Bruxelles că viitorul premier trebuie să fie "o persoană integră, fără probleme penale", care să-l convingă pe el că poate să conducă Guvernul și care să aibă "o majoritate parlamentară în spate".

Întrebat la sosirea la sediul Consiliului European din Bruxelles ce criterii trebuie să îndeplinească viitorul premier, Iohannis a răspuns: "Premierul trebuie să fie o persoană integră, fără probleme penale, o persoană care mă convinge că are capacitatea să conducă un Guvern și o persoană cu o majoritate parlamentară în spate". Totodată, Iohannis a precizat că va avea discuții, luni, cu toate partidele în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru, după care va face "o evaluare proprie".

"Voi avea discuții luni cu toate partidele, după care o să fac o evaluare proprie (...). Am chemat pe toată lumea, toată lumea însemnând toate partidele parlamentare, desigur. Vreau să cunosc toate opiniile, după care voi trece la desemnarea unei persoane", a mai afirmat Iohannis. Klaus Iohannis a spus totodată că discuția despre demisiile miniștrilor Guvernului Grindeanu este "artificială", precizând că nu o să numească "miniștri pentru două zile". Întrebat ce va face cu demisiile miniștrilor care au ajuns deja la Cotroceni, în condițiile în care mulți miniștri și le retrag pentru că vor să asigure interimatul, președintele a răspuns:

"Am văzut că a apărut o mare discuție, mare despre demisii. Este inutilă. Un ministru este în funcție până când ori îl eliberez prin decret, ceea ce n-am făcut încă, sau se validează un nou Guvern votat de Parlament și atunci activitatea vechilor miniștri încetează din oficiu. Deci, toată discuția este artificială. Cred că este evident pentru toată lumea că n-o să mă apuc să numesc miniștri pentru două zile. Așa ceva nu se face". Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi şi vineri, la şedinţa de la Bruxelles a Consiliului European.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu, a anunțat, joi, că la Cabinetul primului-ministru au fost depuse 20 de cereri de retragere a demisiei de către miniștrii Executivului Grindeanu. Ea a precizat, însă, că cererile sunt "lipsite de obiect" și a invocat legea 90 privind organizarea și funcționarea Guvernului.

"În acest moment, la Cabinetul prim-ministrului au fost depuse 20 de cereri de retragere a demisiei din partea miniștrilor, membri ai Cabinetului Grindeanu, 20 de cereri de retragere a demisiei. În total, vorbim, după cum știți, de 27 de membri ai Cabinetului, inclusiv secretarul general al Guvernului. Aceste 20 de cereri de retragere a demisiei sunt, însă, lipsite de obiect", a declarat Alina Petrescu, într-o conferință de presă, la Palatul Victoriei. Ea a invocat drept argument Legea 90 privind organizarea și funcționarea Guvernului.

loading...
PUTETI CITI SI...