Ioan Rus: "PSD s-a băgat pe o stradă cu sens unic și va da în gard. Susțin mișcarea lui Ponta"

Postat la: 27.06.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Ioan Rus:

Ioan Rus, liderul așa-numitului grup de la Cluj și membru marcant al PSD, a făcut o radiografie dură a situației în care se află România în momentul de față într-un interviu exclusiv acordat lui Octavian Hoandră la Realitatea TV.

Ioan Rus îi dă o lovitură puternică lui Dragnea și PSD-ului chiar cu o zi înainte de moțiunea de cenzură din Parlament: a anunțat în direct la Realitatea TV că susține mișcarea politică creată de Victor Ponta, partidul Pro România. "Încă sunt membru PSD, dar după ce vor auzi asta sigură mă vor îndepărta", a spus Ioan Rus. Fostul ministru PSD Ioan Rus spune că diagnosticul medical pentru starea de acum în care se află România e subfebrilitatea, "cu PSD în frunte".

"Diagnosticul pentru starea de acum, dacă e să folosim un termen medical, este subfebrilitatea. E o stare în care nu te simți bine, nu știi dacă e infecție, virus sau microb, nu știi exact ce este. O nație întreagă, cu PSD în frunte, suntem subfebrili cu toții. Întrebarea este cum ieșim din asta înainte să devenim febrili?", a declarat Ioan Rus.

Ioan Rus crede că una dintre cauzele principale pentru care am ajuns aici aici este faptul că partidele politice, inclusiv PSD, nu s-au ocupat de creșterea cadrelor după criterii de competență: "Partidele de la noi nu s-au ocupat de creșterea cadrelor lor, de selecția și promovarea celor cu competențe profesionale și realizări. Ultimul mohican care s-a ocupat de asta a fost Adrian Năstase. Încet-încet, s-a degradat nivelul competenței medii a celor din conducerea partidelor, nu doar la PSD", a explicat Rus.

Acest fapt a generat o scădere a nivelului de competitivitate a parlamentarilor și din această cauză au apărut diverse excese: "Pe vremuri, PSD avea departamente ale partidului pe diverse tematici, din fiecare organizație județeană era cineva, la ședința de departament îi vedeam pe cei pasionați și buni pe diverse subiecte, de la Vaslui sau din Timișoara, și cei mai buni puteau fi propuși pentru funcții de secretar de stat, de exemplu. Acum a dispărut această activitate".

Acum criteriul de promovare în partid este unul subiectiv, are legătură doar cu cine cu cine se cunoaște. În acest fel, partidul nu poate conduce competitiv și competent. "În România în momentul de față, avem toate bătăliile posibile, dar nu ducem lupta pentru dezvoltare - nu o duce nimeni, altfel am vedea autostrăzi și nu ar mai pleca nimeni din România", a explicat Ioan Rus.

Liderul grupului de la Cluj a criticat în termeni extrem de duri "unanimitatea" în care se iau deciziile în PSD sub conducerea lui Liviu Dragnea. "Consensualitatea, unanimitatea cu care se iau deciziile în CeX este absurdă, nimeni nu gândește cu un centimetru mai la stânga sau la dreapta, ori suntem toți spălați pe creier ori am fost injectați cu ceva. Nu se poate. Asta nu poate duce la evoluție pozitivă a partidului, chiar dacă în fruntea lui s-a afla un geniu", a arătat Ioan Rus.

Fostul ministru al Internelor și al Transporturilor în guvernările PSD spune că este înspăimântat de-a dreptul de modul în care se iau deciziile în partidul social-democrat în prezent: "Nu a mai fost niciodată așa ceva în PSD, această consensualitate, mai mult decât unanimitate, și asta mă înspăimântă de-a dreptul. Am participat la sute de ședințe de-astea de-a lungul vremii. De exemplu Marian Vanghelie, chiar dacă nu avea o cultură politică, făcea scandal pe chestiuni la care ținea. Baronii locali, votați de județele lor, aveau puncte de vedere, era o dispută extraordinară în orice BPN, pe resurse și pe proiecte. Acum văd că nimeni nu are nimic de spus", a spus Ioan Rus.

După ce vor trece tensiunile actuale, Ioan Rus crede că va rămâne prieten cu Liviu Dragnea, cu care spune că are o relație foarte bună, dar nu înțelege anumite ieșiri publice ale șefului PSD: "Nu am nimic cu Dragnea, dar cum să spui la TV "Nu mi-e frică de Hellvig"? Asta are sens doar în două variante: fie aseară ți-a dat Hellvig un telefon și ți-a zis "Băi, dacă te prind pe o stradă întunecoasă te bat de te omor", iar tu spui că nu ți-e frică de el, sau dai o explicație după virgulă și spui că lucrezi foarte bine cu el, că primești zilnic rapoarte de la el ca a treia persoană în stat și pe baza lor concluzionezi și decizi. Altfel, Hellvig nu e o persoană fizică, ci e o instituție, cu cine vrei să vorbești tu ca al treilea om în stat, cu KGB, cu serviciile secrete maghiare, cu Mossadul?", s-a întrebat Ioan Rus.

Potrivit acestuia, este absurdă poziționarea lui Dragnea și speranța că "unul care și-a uitat creierul dimineață pe noptieră" va gândi că e bine ce a spus liderul PSD. Ai nevoie informații pe care doar de la Hellvig le poți lua, nu poți ieși cu o astfel de declarație. "Încep să cred tot mai solid că PSD s-a băgat pe o stradă cu sens unic, nu mai există ieșiri nici în dreapta, nici în stânga și o să dăm cu capul în gard", s-a exprimat extrem de dur liderul grupului de la Cluj.

Ioan Rus a anunțat în exclusivitate la Realitatea TV că a decis să susțină mișcarea Pro România creată de Victor Ponta, Sorin Câmpeanu și Daniel Constantin. Trebuie revenit la bătălia pentru dezvoltare, arată Rus, toate partidele și toți oamenii care vor să facă ceva pentru țară trebuie să renunțe la alte războaie și să revină la "lupta pentru dezvoltare".

"Eu personal, deși am spus că nu mă interesează, că nu mai fa, nu pot să las să meargă așa, toți avem copii, trebuie să facem ceva. Față de situația și condițiile care sunt acum, cred că rolul social-democrației românești în forma asta se va diminua drastic în perioada următoare, dar poporul român are nevoie de social-democrație adevărată ca de aer, că așa e formația noastră. Soluția pe care o propun Victor Ponta, Daniel Constantin și Sorin Câmpeanu cred că este o soluție bună și eu îi voi sprijini pe ei. Pentru că Pro România nu înseamnă împotriva cuiva, ci doar pentru. Eu nu sunt fondator acolo, dar am anunțat acum că îi voi sprijini pe ei", a declarat încă-membrul PSD Ioan Rus.

Potrivit fostului lider PSD, social-democrația are probleme și în Franța, Germania, Polonia, Ungaria și ea trebuie refondată și la noi. "Dacă Ponta, Constantin, Câmpeanu vor reuși să aibă o linie proprie și să gândească mereu pozitiv, nu în scandaluri, eu îi susțin, nu poți să spui că "vei merge până la capăt", ce înseamnă asta?! Dacă acest mic partid va sta pe aceeași poziție de "pro" și se vor concentra pe dezvoltare... eu îi sprijin pe colegii aceștia mai tineri. E și o chestiune de generație, sunt oameni între 40 și 50 de ani, au vitalitate, perspectivă, viitor, timp să aștepte, vreau să ajut această mișcare politică cu speranța că ea va avea adepți și va promova principii ale social-democrației adevărate. Sunt convins că va avea și succes", a explicat Ioan Rus.

Întrebat de Octavian Hoandră despre apropierea lui Vasile Dâncu de Liviu Dragnea, Ioan Rus a spus că "nimic nu e pierdut, poate a fost doar o etapă". "Nu am vorbit cu Vasile Dâncu pe tema asta (apropierea de Pro România - n.red.), o să ne întâlnim, o să discutăm, nu știu exact care sunt obiectivele lui. Dar am vorbit cu Vasile Pușcaș vizavi de modul în care se refondează social-democrația europeană, de unde și încotro. Am fost amândoi foarte ocupați, dar pentru orice vine vremea și a discuțiilor. Oricum, societatea românească are nevoie de social-democrație".

loading...
PUTETI CITI SI...