Guvernul Tudose vine în fața Parlamentului pentru votul de învestitură

Postat la: 29.06.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Guvernul Tudose vine în fața Parlamentului pentru votul de învestitură

Guvernul Tudose vine în fața Parlamentului pentru votul de învestitură. După mai multe zile de negocieri intense, în spatele ușilor închise, mai-marii PSD au decis componența noului Executiv.

Din totalul de 28 de miniștri, 11 sunt figuri noi, social-democrați cu ștate vechi în partid, și reprezentanți ai unor organizații județene puternice, care și-au impus voința în structura noului Cabinet. Restul de 17 miniștri au fost și în Cabinetul Grindeanu, unii dintre ei primind, paradoxal, note mici la evaluarea de șase luni din partid. Cu toate acestea, vor continua și în noul Guvern. Criza politică s-a declanșat pe 14 iunie. Atunnci, PSD a decis retragerea sprijinului politic premierului Sorin Grindeanu. Prim-ministrul a refuzat să demisioneze, chiar dacă aproape toți miniștrii și-au dat demisia, în bloc. Guvernul a picat, prin moțiune de cenzură depusă de partid împotriva propriului Executiv, pe 21 iunie, o premieră în istoria politică a României.

Între orele 8.00 şi 14.00, vor fi audiate persoanele care au fost propuse pentru a face parte din Guvernul Tudose, iar de la ora 15,00, Parlamentul se reunește în plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru validarea noului Guvern. Liviu Dragnea a anunțat noul Guvern, la finalul unei ședințe de câteva ore, în care s-au făcut inclusiv modificări de ultimă oră. Din Cabvinet a dispărut fără explicații Ana Birchall, unul dintre miniștrii cu rezultate bune, și a apărut un nou post de vicepremier, pe care îl va ocupa Marcel Ciolacu. Cu ce se va ocupa el? Premierul spune că rolul lui Ciolacu va fi să asigure comunicarea între ministere.

Și miniștri cu probleme, și cu evaluări negative în bilanțul de șase luni și-au salvat fotoliul. Tudorel Toader va continua la Justiție, deși nu e asumat clar nici de PSD și nici de ALDE, la fel ca și miniștrii Răzvan Cuc ( Transporturi) și Florian Bodog (Sănătate). Dragnea spune că nu va mai evalua Guvernul de la partid, și că îl va lăsa pe premier să își gestioneze Cabinetul. Iar Mihai Tudose a anunțat că, din acest moment, doar faptele vorbesc, iar miniștri trebuie să demonstreze pentru ce au fost puși în funcție. Programul de guvernare trebuie aplicat, la literă, mai spune prim-ministrul desemnat

Noul Cabinet este pregătit de muncă. Mai are un singur hop. Joi, miniștrii vor intra, de la prima oră, la audieri în comisiil din Parlament, și mai apoi primi votul deputaților și senatorilor. Pentru ca noul Guvern sa își intre în pâine, imediat, este nevoie ca 233 de parlamentari să voteze în favoarea noului Guvern. PSD și ALDE sunt optimiste și spun că vor avea mai multe voturi decât la moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, când se înregistraseră 241 de voturi. Iar grupurile PSD și ALDE au 247 de parlamentari. De data aceasta, cei care au trădat partidul, și s-au poziționat de partea lui Grindeanu, au dat asigurări că vor vota în favoarea lui Mihai Tudose. Iar UDMR a anunțat că va susține actuala coaliție de guvernare. Dacă mai adăugăm și voturile minorităților, șansele ca noul Guvern să treacă fără emoții sunt foarte mari.

Opoziția votează împotriva Guvernului. Liberalii, cel mai probabil, nu vor vota noul Guvern, decizia finală urmând să fie luată în cadrul grupurilor parlamentare, a declarat deputatul PNL Cătălin Predoiu. „Guvernul este stufos, este compus dintr-un număr de miniştri cred suficient să rezolve treburile României, Franţei, Italiei, etc., pentru că 28 de miniştri pentru problematica României mi se pare foarte mult, denotă gândirea PSD de a construi un stat stufos, un guvern birocratic. (...) Cred că este evident (că PNL nu va vota Guvernul - n.r.), nu vreau să anticipez poziţia PNL, dar îmi pare de neconceput votarea acestui Guvern", a afirmat Predoiu, la Palatul Parlamentului.

Și parlamentarii PMP vor vota împotriva Guvernului Tudose. Parlamentarii USR garantează că niciun reprezentant al formațiunii nu va vota această componență a Guvernului. Senatorul Mihai Goţiu a susţinut miercuri că parlamentarii USR nu vor vota pentru Guvernul condus de Mihai Tudose. „Nu am discutat cu colegii, dar cred că pot să garantez 101% că nu vor fi voturi de la USR pentru acest Guvern", a spus senatorul USR. Liderii PSD speră ca pe seară noul Guvern să poată depune jurământul de credință, la Palatul Cotroceni, iar vineri, noul Guvern să aibă prima ședință la Palatul Victoria. Premierul desemnat a anunțat deja că primul lucru pe care îl va face, ca premier, va fi să pună în dezbatere publică proiectul înființării Fondului Suveran de Dezvoltare, una dintre obligațiile pe care Grindeanu nu le-ar fi îndeplinit în timpul mandatului său.

loading...
PUTETI CITI SI...