Gabriel Oprea vrea să aplice iarăşi strategia din 2009

Postat la: 25.06.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Gabriel Oprea vrea să aplice iarăşi strategia din 2009

Revenirea lui Gabriel Oprea la conducerea Uniunii Naţionale pentru Progresul României se produce într-un climat politic la fel de tulbure ca atunci când generalul a fondat partidul în 2010. Pe de altă parte, circumstanţele revenirii îi sunt mult mai puţin favorabile lui Oprea decât atunci când s-a desprins de PSD. Dacă în 2009-2010 era indispensabil democrat-liberalilor pentru a se menţine la putere, acum Oprea este nefrecventabil pentru toţi foştii săi aliaţi.

Ruptura dintre Gabriel Oprea şi PSD din 2009 a avut drepta cauză directă numirea lui Virgil Ardelean la şefia DGIPI şi se părea că acesta este sfârşitul politic pentru general. Însă eşecul lui Mircea Geoană la alegerile prezidenţiale i-a dat o nouă şansă. Toţi nemulţumiţii din PSD i s-au alăturat, precum şi unii liberali care doreau să aibă parte de beneficiile puterii, alături de guvernul Boc. Când dezastrul electoral al PDL din 2012 părea inevitabil, UNPR a schimbat subit direcţia şi a dat o mână de ajutor USL pentru a dărâma guvernul Ungureanu. Astfel, şi-a asigurat prezenţa pe listele PSD la alegeri şi statutul de partid parlamentar şi în 2016. Toate aceste schimbări de direcţie au fost justificate de „interesul naţional", sintagmă folosită obsesiv de Oprea. Bănuielile unor pesedişti legate de colaborarea prea strânsă a lui Oprea cu serviciile secrete au devenit certitudine în iunie 2015, când Mihai-Răzvan Ungureanu a fost instalat din nou la şefia SIE cu ajutorul parlamentarilor UNPR, când Oprea conducea interimar Guvernul.

Prăbuşirea a venit la fel de repede. Scandalul izbucnit în urma morţii poliţistului Gigină a nu a fost uitat de cei care au ieşit în stradă după Colectiv care au cerut demisia din Guvern a lui Oprea. În schimb, au primit mai mult, demisia premierului, iar acheta DNA a pus capăt gloriei generalului, care acum s-a trezit acuzat de omor din culpă. Retragerea sa de la cârma UNPR nu a fost regretată de nimeni. Noul PNL nu avea niciun motiv să-l simpatizeze, iar PSD se săturase să-i care în cârcă partidul. Acum Oprea se întoarce la şefia unui partid pustiit. Alungaţi din PMP-ul lui Băsescu, UNPR-iştii au rândurile subţiate, o parte dintre membrii săi marcanţi plecând deja la alte partide, precum Valeriu Steriu, care a preferat să revină în PSD, sau Ion Tabugan care s-a înscris în PMP. Chiar dacă întoarcerea lui Oprea survine într-un moment delicat pentru PSD, generat de condamnarea lui Dragnea, este îndoielnic că vor fi lideri social-democraţi care să i se alăture după ce comisia iniţiată de PSD privind alegerile prezidenţiale din 2009 au tot cercetat legăturile lui Oprea cu „statul paralel". Cât despre liberali, chiar dacă Oprea ar avea capacitatea să le aducă voturile necesare pentru dărâmarea guvernului Dăncilă, ar fi un dezastru de imagine asocierea cu cel care a alimentat indignarea protestelor de după Colectiv. Rămâne de văzut dacă Oprea va avea mai mult succes decât Ponta în în a racola din trupa lui Dragnea.

Sigur că în această perioadă am aflat că în politica din România nu este nevoie de onoare, nu este apreciat faptul că eşti serios şi te ţii de cuvânt. Sigur că am înţeles că onoarea în politică este considerată naivitate Gabriel Oprea, preşedinte fondator UNPR Onţanu aderă? Neculai Onţanu, un apropiat al lui Gabriel Oprea, încă nu a anunţat dacă va reveni alături de fostul său şef sau nu. Deocamdată, fostul primar al sectorului 2 şi-a constituit propriul partid. Este vorba de ADER, acronimul de la Ader la Democraţie, Educaţie şi Reconstrucţie, partid înregistrat la tribunal în aprilie 2018. Partidul lui Onţanu a fost constituit pe scheletul unui ONG constituit de Onţanu în 2016, Asociaţia pentru Democraţie, Educaţie şi Reconstrucţie. Onţanu şi-a format partidul după închiderea dosarului în care era acuzat de luare de mită.

O colaborare dintre UNPR şi PSD-ul condus de Liviu Dragnea pare de neconceput deoarece relaţiile acestuia cu Oprea sunt foarte tensionate, făcându-şi reproşuri publice pentru incidente mai vechi. Dragnea susţine că în 2015 generalul l-ar fi informat că serviciile secrete nu agreează candidatura sa la şefia partidului. „Domnul Oprea mi-a zis: 'am înţeles de la statul de drept că Zgonea trebuie să fie numărul 1 la partid, iar tu numărul 2. Eu tine o să conducem, iar Zgonea o să fie aşa...', relata Dragnea în martie 2018. În replică, Oprea susţine că Dragnea i-ar fi cerut ajutorul pentru a obţine şefia PSD. „El mi-a spus că vrea să fie public sprijinul meu şi mi-a zis să bem o bere în faţa jurnaliştilor. Aveam şi eu rolul meu. Eram lider al UNPR, vicepremier, am şi eu foarte mulţi prieteni în PSD", a spus Oprea.

loading...
PUTETI CITI SI...