Fondul Suveran de Investitii, la un pas de constituire

Postat la: 07.06.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Fondul Suveran de Investitii, la un pas de constituire

Parlamentul a adoptat, în şedinţa de ieri, proiectul de lege privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), care se va ocupa atât de dezvoltarea şi finanţarea din fonduri proprii şi din fonduri atrase a proiectelor de investiţii rentabile şi sustenabile, cât şi de administrarea activelor financiare proprii, în vederea obţinerii de profit.

Potrivit proiectului, din FSDI vor face parte mai multe companii, iar capitalul social va fi de 9 miliarde de lei. Iniţial, Senatul stabilise că fondul trebuia să aibă un capital de 1,85 miliarde lei, situaţie în care la acesta ar fi cotizat doar 23 de companii naţionale şi societăţi cu capital de stat. Aceste prevederi se pare că i-au nemulţumit pe iniţiatorii proiectului (deputaţi), care au stabilit ca numărul agenţilor economici participanţi la Fondul Suveran de Investiţii să fie de 89, iar capitalul să atingă 9 miliarde de lei.

Senatorii au trecut în alcătuirea Fondului următoarele companii: Electrica, Delgaz Grid SA, E.ON Energie România, Chimcomplex, OMV Petrom, Telekom România, Antibiotice SA, Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune, Loteria Română, IAR SA, Oil Terminal, Cuprumin, Unifarm, SN Apelor Româ-ne, Compania Naţională Administraţia Porturilor Dunării Maritime, Romgaz, Hidroelectrica, CN Aeroporturi Bucureşti, Nuclearelectrica, Imprimeria Naţională, Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime şi Conpet.

La această listă, deputaţii au mai adăugat încă zece societăţi: Complexul Energetic Oltenia SA, Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii SA, Compania Naţională Poşta Română SA, Aeroportul Internaţional Traian Vuia Timişoara SA, Uzina Termoelectrică Midia SA, Telecomunicaţii CFR SA, Societatea de Tratament Balnear Recuperare a Capacităţii de Muncă TBRCM SA, Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile SA, Compania Naţională Administraţia Porturilor Dunării Fluviale SA.

Aportul în numerar la capitalul social iniţial al Fondului Suveran de Investiţii va fi efectuat în vărsăminte de 200.000.000 de lei la constituire, iar diferenţa va fi acoperită în termen de cinci ani. Camera Deputaţilor este for decizional cu privire la această lege, actului normativ adoptat îi lipseşte doar promulgarea pentru ca visul liderului PSD, Liviu Dragnea, să prindă contur. Doar că parlamentarii opoziţiei au anunţat că vor contesta actul normativ la Curtea Constituţională. Raluca Turcan, prim-vicepreşedintele PNL, a declarat: "PNL va sesiza Curtea Constituţională a României pe Legea prin care astăzi (nr.crt. ieri), PSD-ALDE au dat cea mai puternică lovitură economiei naţionale româneşti, prin înfiinţarea aşa-zisului Fond Suveran de Dezvoltare şi Investiţii. Este cel mai mare tun care se pregăteşte patrimoniului de stat din ultimii ani!"

În schimb, Liviu Dragnea, liderul PSD, a declarat: "Acest Fond (...) funcţionează în multe ţări din Europa, din lume şi a ajutat economia. Un fond care va participa la dezvoltarea infrastructurii mari din România, va participa la reindustrializarea României, un fond care va investi în agricultură, care va genera foarte multe locuri de muncă şi care va contribui serios la creşterea PIB-ului". Pe de altă parte, referitor la criticile privind necesitatea existenţei unui aviz din partea Eurostat înainte de votarea legii privind Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a declarat: "Eurostat va verifica legea după ce va fi promulgată, ca să vadă numai dacă s-au respectat normele europene în materie privind constituirea acestui fond. După aceea, Eurostat va verifica fiecare operaţiune pe care acest fond o va derula ca să constate dacă aceasta se încadrează sau nu în buget". Strategia investiţională a fondului şi indicatorii de performanţă vor fi aprobaţi de Guvern, iar supravegherea activităţii se va face de Ministerul Finanţelor.

loading...
PUTETI CITI SI...