Cozmin Gușă: Jocul lui Coldea cu Liviu Dragnea. Rolul lui Kovesi - dezvăluiri care aruncă în aer scena politică!

Postat la: 23.05.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Cozmin Gușă: Jocul lui Coldea cu Liviu Dragnea. Rolul lui Kovesi - dezvăluiri care aruncă în aer scena politică!

Consultantul politic Cozmin Gușă, patronul Realitatea TV, a fost un element cheie atât în PSD, cât și în PNL - PDL și este unul dintre puținii „depozitari" ai secretelor și fin cunoscător al jocurilor pentru putere.

Bugetul.ro a facut un interviu foarte interesant cu Cozmin Gușă pe care il reproducem in cele ce urmeaza:

A ajuns Klaus Iohannis președinte cu ajutorul lui Coldea?

Cozmin Gușă: Cred că da. Nu am date concrete. Am părerile mele. Asta neînsemnând ca a existat neapărat o complicitate între Coldea și Iohannis. Nu-i văd compatibili într-un fel să se înțeleagă. Dar în mod evident lui Coldea îi era extrem de frică de o președinție a lui Ponta. Ponta îl amenințase de foarte multe ori înainte că imediat ce ajunge în funcția de președinte al României îl va schimba din funcția de prim adjunct. Și chestia asta fiind de notorietate, Coldea din instinct de conservare, neputând să-l convingă pe Ponta de bunele lui intenții, a preferat să încurajeze cealaltă partidă care în final a fost Klaus Iohannis.

Coldea avea toate mijloacele la dispoziție ca să poată să facă acest lucru. Sigur acolo s-a situat pe poziție contrară față de George Maior, care este nașul de cununie al lui Victor Ponta și care ar fi fost bucuros de o președinție a lui Ponta. Acum privind retrospectiv ne putem închipui că Maior și cu Coldea au jucat polițistul bun și polițistul rău cu cei doi candidați. De aia a și fost într-un fel uimitor că Maior a fost nominalizat în final ambsador la Washington, deși după oarecare poticneli, având în vedere faptul că în campanie el a fost de partea lui Ponta. Numai că structura lui Coldea din funcția lui de prim adjunct a fost mai puternică. Și bineînțeles greșelile lui Ponta, trădarea lui Dragnea care încă din vremurile acelea lucra foarte bine cu Coldea împreuna, l-au adus pe Ponta dintr-un potențial câștigător după turul 1 într-un învins lamentabil care nici astăzi nu și-a revenit cu totul.

Dar îl poate face Coldea președinte pe Dragnea?

Dragnea asta îi cere. Aici este un joc foarte complicat în care se presupune că ei doi nu au încredere unul în celălalt, dar într-un fel fiecare are nevoie si atunci încearcă să le pună împreună. Nu are personaj Coldea. Adică dacă într-adevăr este determinat si nu doar pretinde în fața lui Dragnea că ar vrea să-l facă președinte nu va reuși pentru că Dragnea este un non-personaj din punct de vedere al prezidențiabilității. Nu poate să facă asta și România încă nu s-a defectat atât de mult încât să reușească într-un fel majoritar la vot contraperformanța să-l voteze pe unul ca Dragnea

Dacă chiar este serios și vrea să-l facă pe Dragnea președinte, de data asta va greși. Eu spun toate astea pentru că am văzut cum l-a ajutat Coldea în 2009 pe Băsescu. Eu am câștigat alegerile în România cu Geaonă, Geoană a avut voturi în plus în România, nu știm cât s-a furat, cât s-a luat, cât s-a dat. Cu toate prostiile lui Geoană, cu întâlnirile lui cu Vântu, cu non-reacția de la dezbaterea prezidențială pe care nu poate să o explice nimeni, dar este evident că atunci echipa lui Coldea a jucat foarte eficient în favoarea lui Băsescu și a generat un dezastru.

Băsescu nu mai avea voie să facă un al doilea mandat după ce demonstrase la primul mandat că nu e în stare. Băsescu este în stare să fie zbir, nu este în stare să fie lider sau cu atât mai mult manager. Pentru mine intenția din 2009 de a-l bloca pe Băsescu a fost parțial personală ca să mă răzbun pe el, dar într-un fel minoritară. Eu înțelesesem de fapt că el va duce România pe burtă. Și acesta a fost motivul pentru care m-am angrenat în campanie alături de Geoană și împotriva lui Băsescu și chiar am câștigat alegerile în România. Alegerile au fost furate sigur!

Nu știu ce concluzii va scoate Comisia alegerilor din 2009 pe care deocamdată, aceste concluzii le negociază Dragnea, care a fost parte din eșecul lui Geaonă, în acel moment fiind șef de campanie, dar eu vă spun un adevăr pe care pot să-l demonstrez pe baza faptelor. Acele alegeri au fost fraudate în favoarea lui Băsescu. Am și vorbit în fața comisiei.

Dacă Geoană era președinte, eu nu vorbesc despre minuni de vitejie, dar ar fi adus mai multă normalitate și ar fi încetat acel joc de complicități sulfuroase pe care Băsescu le avea deja după primul mandat cu oamenii din sistem.

Era Coldea cel mai puternic om din România? Este cel mai puternic? Este așa deștept? I-a păcălit pe toți?

Cozmin Gușă: Accesul la informație îl face puternic. Nu putem vorbi despre un om atât de deștept, un om care absolvă facultatea în asemenea condiții, după aventuri universitare... nu poți să-l cataloghezi ca fiind atât de inteligent.

Este cineva în spatele lui?

Cozmin Gușă: Când a fost impus acolo, au fost niște oameni în spatele lui care l-au propus pentru că din funcția de maior nu puteai să ajungi prim-adjunct imediat. Au fost niște oameni care au garantat pentru el. Astea sunt lucruri pe care posteritatea le va înregistra. Coldea având acces la informații și înțelegând că informația înseamnă putere a putut să joace foarte bine. Pentru că acolo la nivelul SRI-ului exista un om totuși din interiorul sistemului de informații, respectiv Coldea și un om venit în fruntea sistemului, respectiv Maior.

Era clar cine va câștiga în acest război. Aici nu vorbim doar despre informații strategice sau altceva. Aici vorbim despre informații care îți dau posibilitatea să îl pui într-o poziție de non-combat pe vreun adversar, adică informații cu caracter personal: ai amantă, n-ai amantă, ai făcut afaceri la negru, n-ai făcut afaceri la negru, sau respectiv arhiva SIPA. Te uiți în ochii judecătorului și îi spui: Aspasia Cojocaru, noi știm că ați fost informator la securitate și că nu ați trecut asta în declarații. Acest acces la dosare i-a dat lui Florian Coldea o putere prin care practic a reușit să instaureze un soi de secursim în România.

Și Kovesi? Că erau împreună.

Cozmin Gușă: Eu nu am asistat la nicio scenă de acest fel. Cu Laura Codruța Kovesi cred că m-am întâlnit o singură dată la o manfesrare oficială. Am dat mâna și atât, deci nu știu care era chimia relației dintre Coldea și Kovesi, chiar nu știu. Din punctul meu de vedere, Kovesi, prin rezistența de care a dat dovadă a făcut o treabă bună. Că au fost excese în sistem, uite se discută, inclusiv la dosarele de la Ploiești, la șeful DNA-ului de acolo, domnul îndrăgostit Negulescu. Dar sistemul trebuia purjat.

România a fost devalizată de către un binom format din politicieni și oameni de afaceri, care într-un soi de complicitate în care omul de afaceri primea afaceri de la stat fără să merite și fără să le ducă la bun sfârșit într-un mod real, împărțea comisionul cu omul politic și nici România nu se dezvolta pentru că ăla nu-și făcea treaba bineînțeles și se îmbogățeau doar două persoane, omul de afaceri și omul politic, banii nereîntorcându-se în economie în niciun fel și neavând un rezultat. Deci acest binom nociv, om de afaceri corupt, om de afaceri care corupe practic a pus România pe burtă și era nevoie de o tipă curajoasă cum e Kovesi.

Că a avut o relație de prietenie cu Coldea sau cu Maior sau cum vrea Ghiță să spună acum, asta este altă poveste. Dar nu o să poți să-mi arăți în acest moment, un mare om ca nume sau ca avere, care n-ar fi fost vinovat. Au fost excese în sistem, dar nu o să văd vreunul nevinovat arestat.

Vinovați nearestați? Vinovați ocoliți de anchete?

Cozmin Gușă: Aia e marea problemă a sistemului. Sistemul va căpăta credibilitate în momentul în care anchetele nu o să-i mai ocolească pe cei care au fost privilegiați și care erau din structura de influență a fostului SRI condus de Maior și de Coldea, securismul ăla despre care vorbeam, care într-un fel a fost întrerupt pe 16 martie 2016. Atunci Curtea Constituțională a României a dat acea decizie prin care într-un fel a demontat acel binom pe care eu l-am botezat, Cristoiu a preluat de la mine denumirea de binom, dar nu mă supăr pe el pentru că are talent, vedem cu altele, talent are.

Dar apoi tot nu a fost dusă la îndeplinire pentru că acele înregistrări care fuseseră făcute pe baza unor mandate legale ale DNA și SRI nu au fost date mai departe și considerate ca fiind legale cu ștampilă de conformitate tocmai pentru ca oamenii care astăzi încep să vorbească de la Mazăre, Schwarzerberg să poată să beneficieze în Justiție de aceste lucruri pe care spun domne sunt ilegale. Ele nu au fost ilegale, ele au fost făcute, ele trebuie să capete ștampila de conformitate, că au fost făcute în baza colaborării, că sunt valabile pentru dosare și că procuroii care le-au executat au ținut cont de ele. Cum adică nu sunt reale? Una e dacă eu te aud și vorbesc ceva, ăla ești tu , iar tu spui nu... că a făcut-o SRI-ul fără mandat. Păi care e problema? Dacă tu ai făcut fapta. Dacă ai dat mita. O altă problemă este cu transcriereile înregistrărilor care multe au fost viciate pentru ca anumiți oameni să fie pedepsiți. Ăia trebuie să meargă ei la pușcarie, nu ăia care nu au vorbit ce se presupune că au vorbit.

Ah că s-a activat o decizie a CCR care vrea să anuleze niște treburi în Justiție în folosul unor corupți. Asta nu este corect. Și de-aia spun, decizia din 16 martie este una foarte importantă, care nu a fost finalizată prin ștampila de conformaitate asupra înregistrărilor care să dea posibilitatea ca aceste înregistrări să rămână probă în dosar.

Apropo de Coldea? Aveți vreo dovadă că este consultantul lui Dragnea?

Cozmin Gușă: Ce fel de dovadă? Dacă am fost la vreo discuție cu ei?

Orice fel? E doar o bănuială sau știți că așa este?

Cozmin Gușă: Știu că așa este. Din punctul meu de vedere este sigura așa. Dar încă o dată spun, el a plecat din SRI, este liber să aibă opțiunile lui, eu nu dau cu toporul, doar încerc să arat continuitatea lui Dragnea de a lucra cu sistemul. Pentru că Dragnea vorbește tot timpul de statul paralel când el a fost un participant la aceste jocuri. Asta este o minciună foarte mare.

Faptul că din calitatea lui de rezervist la SRI, Coldea dorește să-i dea consultanță lui Dragnea este opțiunea lui, eu nu l-am criticat pentru asta. E treaba lui. Eu sunt convins că Dragnea duce România în groapă și că este foarte nociv pentru stat.

Dar Coldea, asta este opțiunea lui, și-o duce în spate, și-o justifică dacă are în fața cui să justifice, dar eu sunt convins de faptul că îi acordă consultanță pentru că altfel Dragnea n-ar fi putut să treacă peste foarte multe situații dificile, n-ar fi avut cu cine și cu ce.

În afară de asta știu foarte multe lucruri pentru că lumea asta e mică și fiecare se mai întâlnește cu altul și înțelege niște lucruri și eu nu făceam afirmația asta publică doar ca să-i aduc un blam lui Coldea. Coldea a făcut multe lucruri împotriva mea, dar eu nu vreau să mă răzbun pe el. De ce? Pentru nu a reușit ce și-a propus. A vrut să mă distrugă, dar nu a reușit. Cea mai bună răzbunare a mea este să nu încep să mă răzbun, dar sunt atent la el și am observat cu multă ușurință pentru mine că într-adevăr este acest consultant sau sprijinitor. Desigur mai este și celaltă variantă în care el ar sugera unora că el face acest lucru doar ca să aibă informații din interior. Eu exclud această variantă.

loading...
PUTETI CITI SI...