Comisia Iordache reia dezbaterile pe Legile Justitiei

Postat la: 19.03.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Comisia Iordache reia dezbaterile pe Legile Justitiei

Comisia speciala privind Justitia se reuneste, luni, la ora 10:00, pentru a pune in acord Legile Justitiei cu deciziile CCR, dupa ce mai multe articole din corpul legilor au fost declarate necostitutionale.

Conform ordinii de zi a comisiei speciale, alesii vor avea "dezbateri privind transpunerea deciziilor Curtii Constitutionale nr. 33/2018, 45/2018 si 62/2018 raportat la modificarile Legii 304/2004, 303/2004 si 317/2004". Fostul ministru al Justitiei Robert Cazanciuc a declarat, joi, la finalul unei intalniri pe care a avut-o cu Liviu Dragnea si cu presedintele comisiei speciale, Florin Iordache, ca este important ca Legile Justitiei sa fie adoptate fara graba si in acord cu deciziile CCR.

"Am discutat despre mai multe legi aflate in procedura parlamentara si despre Legile Justitiei si cu presedintele comisiei, Florin Iordache. Ideea a fost sa avem un calendar in care sa nu ne grabim. Am avut ieri o prima dezbatere in comisie, am luat fiecare text in parte, nu a durat mult, pentru ca suntem toti foarte stransi de decizia Curtii. O sa avem urmatoarea sedinta luni (...). Despre calendar a fost vorba, sa facem dezbaterea cat este nevoie si sa respectam riguros decizia Curtii. Foarte multe articole de modificat nu sunt, sunt aproape 20 si o marja destul de mica de manevra pentru membrii comisiei. Asa spune decizia Curtii", a precizat fostul ministru Cazanciuc.

Acesta a afirmat ca eliminarea presedintelui Romaniei din procesul de numire a magistratilor de rang inalt are ca scop intarirea independentei CSM. Comisia speciala pentru Legile Justitiei a fost convocata pentru prima data in acest an, saptamana trecuta, parlamentarii purtand dezbateri timp de trei ore, fara insa a da un vot.

PNL a sustinut, miercuri, la finalul primei sedinte ca activitatea comisiei a fost reluata "intr-un mod nesanatos". Deputatul PNL Ioan Cupsa a afirmat ca PSD si ALDE isi propun sa modifice nu doar amendamentele declarate neconstitutionale de CCR, ci si alte texte normative. La randul sau, deputatul PSD Eugen Nicolicea a declarat, miercuri, ca PNL nu vrea "nici sa aprobe, nici sa respinga" Legile Justitiei declarate neconstitutionale de CCR, afirmand ca eliminarea presedintelui Romaniei din procesul de numire a conducerii ICCJ respecta Decizia CCR.

"(PNL - n.red.) vrea sa nu se ajunga la finalitatea unui proces legislativ. Nici sa aprobe, nici sa nu se respinga. (...) Nu a stiut sa invoce niciun articol care este incalcat, doar sa taraganeze. Articolul privind asa-zisa eliminare a presedintelui din numiri a fost declarat neconstitutional la solicitarea PNL, nu a USR, ca ei nu au avut locuri (...) si acum il critica nevoie mare. Textul propus de noi, care poate fi evident contracarat de alta propunere de la orice coleg, chiar si de la PNL, respecta Decizia CCR in totalitate si respecta si standardele privind independenta sistemului judiciar", a declarat deputatul PSD Eugen Nicolicea.

Amendamentul depus de PSD prevede ca "presedintele, vicepresedintii si presedintii de Sectie ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie sunt numiti de catre Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie care au functionat la aceasta instanta cel putin 2 ani si care nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani".

Legea, in forma supusa controlului de constitutionalitate al CRR, prevede ca "presedintele si vicepresedintii Inaltei Curti de Casatie si Justitie sunt numiti de catre Presedintele Romaniei, la propunerea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii - Sectia pentru judecatori, dintre judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie care au functionat la aceasta instanta cel putin 2 ani si care nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani".

loading...
PUTETI CITI SI...