Comisia îi cere din nou dosarul lui Augustin Lazăr

Postat la: 10.08.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Comisia îi cere din nou dosarul lui Augustin Lazăr

Preşedintele Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, Oana Florea, a declarat, joi, că membrii comisiei îi vor transmite o nouă solicitare procurorului general, Augustin Lazăr, în care îi cer dosarul clasat privind scrutinul, urmând să îi ceară şi ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, să-şi exercite atribuţiile şi să verifice sarcinile de serviciu ale lui Lazăr.

„O a treia propunere care a fost votată, o revenire cu o solicitare către domnul Augustin Lazăr pentru a ne pune la dispoziţie o copie după dosarul, cercetările privind posibilitatea de fraudare a alegerilor din 2009, având în vedere poziţia CSM, deciziile CCR date în speţă", a spus Oana Florea. Întrebată dacă membrii comisiei vor cere sancţionarea lui Augustin Lazăr, în cazul în care va refuza în continuare să transmită dosarul, deputatul PSD a afirmat că o decizie în acest sens va fi lăsată la latitudinea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.

„Astăzi nu s-a solicitat sancţionarea, astăzi s-a votat ca ministrul Justiţiei să-şi exercite atribuţiile, dânsul are atribuţii în a verifica şi cum îşi exercită sarcinile de serviciu procurorii conform Legii 304 şi vom lăsa la latitudinea acestuia ce decizii va lua. Noi doar vom face vorbire despre poziţia CSM, poziţia CCR şi legislaţia în vigoare, pentru că este clar că documentele din dosarul respectiv nu au nicio problemă în a intra în posesia noastră, având în vedere că noi nu intenţionăm să le dăm publicităţii, doar vrem să tragem nişte concluzii în raportul final", a răspuns preşedintele Comisiei de anchetă. Oana Florea a ţinut să precizeze că nu se doreşte controlarea activităţii Parchetului.

Membrii comisiei au mai decis, în cadrul şedinţei de joi, să trimită o adresă şi Guvernului, în care să solicite informaţii cu privire la destituirea şi numirea de prefecţi la momentul alegerilor prezidenţiale din 2009. „O adresă prin care solicităm Secretariatului General al Guvernului detalii cu privire la destituirea şi numirea de prefecţi după ce domnul ministru Nica a fost demis la momentul respectiv", a spus Oana Florea.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a scris, luni, pe Facebook, cu privire la solicitările Parchetului către CSM, de a fi sesizată Curtea Constituţională în privinţa disputei apărute pe tema documentelor solicitate de Comisia de anchetă a prezidenţialelor din 2009, că, în virtutatea principiilor constituţionale, activitatea acestor Comisii nu poate fi afectată de nicio "acţiune sau inacţiune", poziţionându-se astfel împotriva demersului Ministerului Public.

"Loialitatea constituţională, constând în ataşamentul faţă de regulile, principiile şi valorile constituţionale, exclude orice acţiune sau inacţiune de natură să afecteze activitatea unei comisii parlamentare!", a scris ministrul. El face referire la refuzul Parchetului de a pune la dispoziţia Comisiei parlamentare de anchetă a unor documente care vizau cercetările efectuate în dosarul privind prezidenţialele din 2009, clasat de procurori.

Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 a solicitat în 11 iulie Parchetului instanţei supreme dosarul deschis şi clasat, în urma afirmaţiilor lui Dan Andronic. Pe 14 iulie, Parchetul a transmis Comisiei de anchetă privind alegerile din 2009 că nu poate da curs solicitării acesteia de a-i fi transmis în copie dosarul referitor la scrutin, invocând prevederi constituţionale, decizii ale CCR, dar şi faptul că activitatea unei comisii de anchetă parlamentară şi o anchetă judiciară nu pot interfera.

Procurorul general Augustin Lazăr a transmis, luni, o sesizare preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Mariana Ghena, solicitând ca CSM să spună dacă poate fi trimis Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, în copie, dosarul în care s-a dispus o soluţie de clasare care vizează infracţiuni pentru care nu s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale.

De asemenea, procurorul general cere CSM să analizeze posibilitatea sesizării Curţii Constituţionale privind un posibil conflict juridic între Parlament şi autoritatea judecătorească. În replică, preşedintele Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 a înaintat CSM o scrisoare prin care solicită respingerea cererilor formulate de Ministerul Public.

 

loading...
PUTETI CITI SI...