Ce condiţii pune PSD pentru debarcarea binomului Dragnea-Dăncilă

Postat la: 26.06.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Ce condiţii pune PSD pentru debarcarea binomului Dragnea-Dăncilă

În ciuda faptului că social-democraţii i-au dat un vot de încredere lui Liviu Dragnea după sentinţa de condamnare cu executare, liderii din teritoriu iau în calcul scenariul unei schimbări radicale la vârful partidului.

Potrivit unor surse din conducerea social-democrată, „greii" PSD ar fi dispuşi să forţeze schimbarea lui Dragnea cu două mari condiţii. În primul rând, preşedintele Klaus Iohannis să le promită că vor rămâne la guvernare chiar şi în epoca post-Dragnea. Asta ar însemna ca şeful statului să numească un nou premier tot de la PSD, care să guverneze cu sprijinul parlamentar oferit de ALDE şi, tacit, de UDMR, exact ca acum. Pe de o parte, Iohannis ar scăpa de Viorica Dăncilă, un premier controlat de mâna invizibilă, dar fermă a lui Liviu Dragnea. Pe de altă parte, şeful statului ar fi criticat că oferă social-democraţilor a patra şansă de a guverna în doar un an şi jumătate, timp în care România a fost marcată de ample proteste de stradă.

Potrivit unor surse politice, Iohannis ar fi dispus să numească un nou premier de la PSD, cu condiţia să nu fie sub influenţa lui Dragnea. Practic, s-ar repeta scenariul de la şefia SIE, când şeful statului l-a propus pe vicepreşedintele PSD Gabriel Vlase, aflat în dizgraţia lui Dragnea.

A doua condiţie pusă de social-democraţii din ţară ar fi demiterea imediată a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, spaima aleşilor locali ai PSD şi a tuturor partidelor în general. Oricum, şeful statului va trebui să ia rapid o decizie, după ce CCR l-a obligat să semneze decretul de revocare. Potrivit unor surse politice, Iohannis va anunţa după moţiunea de cenzură dacă va respecta sau nu decizia CCR. Sursele citate susţin că şeful statului aşteaptă demisia şefei DNA, gest care ar debloca întreaga situaţie politică: Iohannis n-ar mai pierde din electoratul pro-Kovesi, care altfel l-ar fi taxat în cazul unui decret de revocare, iar PSD ar putea numi un nou procuror-şef al DNA, una dintre ţintele social-democraţilor.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, dar şi liderii UDMR au anunţat că nu susţin modificarea Codurilor penale prin ordonanţă de urgenţă (OUG), aşa cum îşi dorea Liviu Dragnea. Modificarea Codului penal prin OUG l-ar scuti rapid şi definitiv de emoţiile puşcăriei pe liderul PSD, care s-ar vedea cu sentinţa anulată. Dacă legislaţia penală va fi modificată prin lege, mai are de aşteptat până la iarnă, pentru că atât Opoziţia, cât şi Klaus Iohannis se vor adresa CCR. Iar până la iarnă, Dragnea ar putea pierde şefia partidului, deci ar pierde tot. În faţa refuzului surprinzător primit de la partenerii de guvernare, Liviu Dragnea a dat pe moment înapoi. Întrebat dacă exclude modificarea legislaţiei penale prin OUG, Dragnea a răspuns: „Da. E nevoie de a grăbi procedurile în Parlament. S-a discutat foarte clar să nu mai lăsăm loc de întârzieri". Apoi a lăsat totuşi o portiţă pentru o odonanţă de urgenţă. „La o adică, nicio soluţie nu e dată la o parte. Dacă se împotmoleşte, atunci se vor lua măsuri", a adăugat Dragnea.

Codul de procedură penală a trecut deja de Parlament şi se află pe masa CCR, după sesizarea Opoziţiei. Va urma încă o sesizare venită din partea instituţiilor judiciare - Curtea Supremă şi CSM - după ce Parchetul general a anunţat că 33 de articole din Codul de procedură penală prezintă elemente de neconstituţionalitate. Codul penal este dezbătut momentan în Comisia Iordache şi va fi trimis săptămâna viitoare plenului pentru votul final. Opoziţia va contesta şi această lege la CCR. Apoi Parlamentul va trebui să pună în acord textele legilor cu decizia CCR şi, în final, să le trimită la Cotroceni pentru promulgare.Toată procedura ar putea dura aproximativ jumătate de an, timp în care Dragnea va trăi cu sabia condamnării deasupra capului.

Liviu Dragnea a anunţat că membrii PSD din Parlament vor participa la moţiunea de cenzură doar pentru a asigura cvorumul, însă social-democraţii nu vor vota, decizie luată pentru a nu fi colegi de partid care să susţină demiterea Vioricăi Dăncilă. Pe vremea Guvernului Boc, acelaşi PSD se revolta că Puterea de atunci „ţine oamenii în ţarc", nelăsându-i să voteze. Partidul lui Dragnea ar putea avea surprize neplăcute din partea unor filiale care nu răspund mereu comenzilor politice ale preşedintelui PSD. Timiş, Caraş, Brăila sau Buzău sunt filiale care, de exemplu, nu s-au solidarizat cu Dragnea după condamnarea acestuia la 3 ani şi 6 luni cu executare, dar şi de unde au mai venit critici la adresa şefului PSD.

Pe de altă parte, Pro România, formaţiune condusă de Victor Ponta şi care are oficial zece parlamentari, vrea să scape de echipa condusă de Viorica Dăncilă, dar să fie pus tot un PSD-ist la Palatul Victoria. Motivul invocat: formarea unui guvern competent care să facă faţă provocării de a prelua preşedinţia Consiliului UE la începutul anului 2019. UDMR, partener tacit al PSD, nu are încă un răspuns clar în ceea ce priveşte poziţionarea la moţiunea de cenzură. „Miercuri dimineaţă la ora 9.00 vom avea şedinţa comună a grupurilor reunite, acolo vom lua o decizie formală legată de moţiunea de cenzură. Până atunci, nu", a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. De obicei, UDMR nu a votat pentru căderea guvernelor, preferând să se abţină.

loading...
PUTETI CITI SI...