Catalin Predoiu: Rectificarea bugetară este de fapt o "baronizare bugetară"

Postat la: 28.07.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

Catalin Predoiu: Rectificarea bugetară este de fapt o

DECLARATIE DE PRESA. Ponta repetă obsesiv că a preluat țara în 2012 dintr-o "groapă". In "groapa" în care a primit cadou guvernarea în 2012, Ponta a găsit 5 miliarde de euro rezervă (buffer) la Ministerul de Finanțe, deficitul bugetar stabilizat și credibilitatea pe piețele externe restabilită de guvernele anterioare.

Este incorect să spună că a preluat o economie în criză. Ponta a preluat în 2012 o economie stabilizată la nivel macro. Important este ca acum să nu declanșeze o spirală a măsurilor populiste pe care guvernul nu le poate menține mai mult de 12-18 luni. Este important să nu repetam greșeli făcute în alte economii, chiar ale unor state dezvoltate.

Cheia dezvoltării economiei noastre nu este deficitul mai mare, ci un antreprenoriat puternic și investiții publice în infrastructură. România nu își poate permite un model de dezvoltare economică bazat pe deficite mari și cheltuieli mari cu o administrație nereformată. Antreprenoriatul și capitalul românesc nu au nevoie de iluzii fiscale, ci de legi mai simple, administrație inteligent croită, piață bursieră, condiții de creditare mai flexibile și alternative la finanțarea bancară, investiții în infrastructura de transport și energetică.

Antreprenoriatul și capitalul românesc au nevoie de un guvern serios care să nu amăgească cu măsuri temporare, care nu pot fi susținute pe termen lung, un guvern serios care menține pe termen lung cadrul fiscal. Ceea ce vedem însă în rectificarea bugetară făcută de Ponta (de fapt de Dragnea) este de fapt o "baronizare bugetară". Guvernul lui Ponta ia resursele de la investiții și dezvoltarea infrastructurii și le dă baronilor din PSD. "Rectificarea - amețeală" bugetară este o altă dovadă a lipsei de onestitate a Guvernului lui Ponta.

Ponta susține că cererea PNL de a demisiona este "stupidă". Fără a-i discuta situația penală, cererea nu este stupidă. Iată de ce: economia are acum nevoie de un guvern cu credibilitate în lume, care să atragă investiții și sprijin pentru România. Ei bine, Ponta nu mai are credibilitate nici pentru a deschide o gogoșerie în Dubai. Daca într-adevăr vrea să servească economia României, se retrage de la guvern așa cum s-a retras de la șefia PSD.

Deocamdata, îi este mai frică de ceea ce îi poate face PSD, decât îi pasă de economia României. De fapt, din ceea ce se vorbește pe culoarele puterii, Ponta ar pleca de la guvern și mâine, dacă nu i-ar fi frică de ce i-ar face baronii PSD dacă o face.

Catalin Predoiu

loading...
PUTETI CITI SI...