Basescu: Iohannis sa introduca la referendum o intrebare despre numarul de parlamentari

Postat la: 15.02.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Basescu: Iohannis sa introduca la referendum o intrebare despre numarul de parlamentari

Basescu acuza Parlamentul ca nu a pus in aplicare rezultatul referendumului pe care l-a declanșat in 2009, in cadrul caruia romanii au votat pentru un Parlament unicameral cu 300 de parlamentari. Basescu considera ca o astfel de intrebare ar fi de asemenea "un catalizator pentru prezenţa la vot a românilor şi nici nu repetă întrebarea din 2009."

"În 2009, eu am declanşat un referendum pentru ca Parlamentul să devină unicameral şi să aibă 300 parlamentari. Un parlament unicameral implica şi modificarea Constituţiei, nu numai a Legii Electorale. Deşi a fost validat de Curtea Constituţională, referendumul nu a fost pus în aplicare de Parlament, încălcându-se grav Art. 2 alin.1 din Constituţia României care spune clar, citez, "Suveranitatea natională aparţine poporului roman, care o exercită prin organele sale reprezentative, consultare prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum", transmite fostul presedinte.

Basescu considera ca, daca Iohannis ar decide sa puna o intrebare despre numarul de parlamentari, rezultatul referendumului nu va putea fi trecut cu vederea, deoarece acum nu mai este necesara modificarea Constitutiei: "Azi, Preşedintele Iohannis ar putea introduce la referendumul pe care îl va declanşa şi întrebarea: "Sunteţi de acord ca Parlamentul României să fie format din 100 senatori şi 200 deputaţi ?". Această întrebare, dacă referendumul va fi validat, face imposibilă nerespectarea rezultatului referendumului pentru că nu mai este necesară modificarea Constituţiei, ci doar a Legii Electorale," crede fostul presedinte.

 

loading...
PUTETI CITI SI...