Băsescu - atac furibund în Parlament la adresa UDMR

Postat la: 17.10.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Băsescu - atac furibund în Parlament la adresa UDMR

Senatorul Traian Băsescu a avut o reacție explozivă, la dezbaterile pe proiectul care prevedea faptul că ziua de 15 martie să devină ziua maghiarilor din România.

Băsescu le-a cerut maghiarilor să nu mai vină niciodată cu un astfel de proiect pentru că în urma declarației Parlamentului de la Pesta din 15 martie 1948 au murit foarte mulți români și maghiari. "Aceste proiect de lege este ținut în funcție de nevoia pe care majoritatea politică o are de a șantaja UDMR-ul. Aș vrea să votăm respingerea acestui proiect de lege, pentru a nu afla cât de departe poate să meargă majoritatea politică pentru a avea sprijinul UDMR. Aș vrea să vă spun că rostul acestei legi nu este să îi sărbătorească pe maghiari, rostul ei este să îi umilească pe români, atâta timp cât în declarația de la Pesta există un punct 12 prin care se proclama anexarea Transilvaniei la Ungaria. În urma acestei declarații au murit foarte mulți români și maghiari, pentru că punctul a dus la un bun conflict în Transilvania (...) Pricepeți că dacă voi v-ați ales o sărbătoare nu trebuie să fie o sărbătoare pe teritoriul României și măcar în memoria miilor de români și maghiari care au murit în urma acelui punct 12 din declarația de la Pesta. Aveți trei zile naționale, alegeți-vă alta din cele trei. Mai mult decât atât, ne pregătim să adoptăm o lege pentru o zi a minorităților naționale. De ce este altfel minoritatea maghiară față de minoritatea romă, care sunt aproximativ egale ca pondere. Înțelegeți că acest proiect nu are susținere în Parlamentul României și nu mai veniți cu el niciodată", a spus Traian Băsescu.

Fostul președinte le-a spus celor de la UDMR că le-a respectat mereu sărbătorile și mereu le-a marcat prin mesaje, însă nu poate fi de acord cu adoptarea legii care face din ziua de 15 martie o zi de sărbătoare a maghiarilor.

loading...
PUTETI CITI SI...