A murit Nicolae Mischie, cunoscut drept „primul baron al României"

Postat la: 15.04.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

A murit Nicolae Mischie, cunoscut drept „primul baron al României

Nicolae Mischie a murit duminică, în jurul orei 15.00, la Spitalul Elias din Bucureşti. Familia a declarat că decesul a survenit în urma unei infecţii severe. Mischie era internat în spital de mai mult timp, în urma unor complicaţii. El a suferit în urmă cu câţiva ani un accident vascular-cerebral.

Nicolae Mischie a fost deputat din partea PSD, între 1990 şi 1996, preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj (1996-2004) şi preşedinte al PSD Gorj. A fost primul politician român care a primit titulatura de „baron" ca urmare a modului autoritar de a conduce judeţul Gorj în perioada în care s-a aflat la conducerea judeţului. Mischie a fost trimis în judecată în mai multe dosare penale. Cel mai important i-a adus o condamnare de patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă şi luare de mită.

Mischie a fost trimis în judecată în anul 2004 de către Direcţia Naţională Anticorupţie, în urma unui autodenunţ care a fost făcut de către omul de afaceri Clement Mocanu. Acesta a depus o plângere penală în care sesiza că a efectuat o serie la lucrări de renovare la o casă din Târgu Jiu, dar şi că i-a oferit mai multe bunuri lui Nicolae Mischie, în schimbul facilitării obţinerii unor contracte cu instituţii publice sau companii de stat.

Sentinţa finală în acest caz a fost dată, iniţial, în anul 2012 de Curtea de Apel Timişoara, după care, în anul 2013 a rămas definitivă prin hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Nicolae Mischie şi nu şi-a recunoscut faptele şi a susţinut că în spatele acuzaţiilor şi al dosarelor se află adversarii săi politici, el fiind înlăturat de la conducerea organizaţiei PSD Gorj. Nicolae Mischie a fost eliberat din penitenciar după un an şi două luni.

Alexandru Mischie, fiul acestuia, a spus că tatăl său a fost achitat în toate dosarele în care a fost judecat, întrucât Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că în procesul prin care a fost condamant al închisoare cu executare au fost încălcate anumite articole din Convenţia Drepturilor Omului şi a stabilit să oblige statul român la despăgubiri de 3.000 de euro.

loading...
PUTETI CITI SI...