Un american acuzat de „infiltrare", condamnat la zece ani de închisoare în Iran

Postat la: 16.07.2017 18:34 | Scris de: ZIUA NEWS

Un american acuzat de „infiltrare

"Americanul, care are şi altă naţionalitate, a fost identificat şi arestat de serviciile de informaţii", a declarat un purtător de cuvânt al justiţiei iraniene, Gholamhossein Mohseni-Ejeie

"El a venit cu o misiune de infiltrare şi a fost condamnat la zece ani de închisoare", a adăugat purtătorul de cuvânt într-o conferinţă de presă transmisă în direct de televiziunea de stat. Mohseni-Ejeie nu a precizat data arestării acestuia şi nici identitatea sa. "Acest individ era ghidat direct de americani" în misiunea sa, a adăugat el, fără să explice natura acestei misiuni. Americanul "a făcut apel împotriva condamnării sale", a continuat reprezentantul iranian, subliniind că va oferi detalii suplimentare "odată confirmată pedeapsa".

Doi cetăţeni iraniano-americani, omul de afaceri Siamak Namazi şi tatăl său Mohammad Bagher Namazi, au fost condamnaţi în octombrie 2016, alături de alte patru persoane, la zece ani de închisoare pentru "spionaj" în favoarea Washingtonului. Siamak Namazi a fost arestat în octombrie 2015. Tatăl său, Bagher, în prezent în vârstă de 81 de ani şi care a lucrat pentru Unicef, a fost reţinut în februarie 2016, când a venit în Iran într-o încercare de a obţine eliberarea fiului său. Statele Unite au cerut în mai multe rânduri eliberarea imediată a celor doi bărbaţi.

Washingtonul cere cooperarea Teheranului în cazul lui Robert Levinson, un fost agent FBI, dat dispărut în Iran în 2007. Acest nou caz are loc în plină intensificare a relaţiilor cu Iranul, în contextul în care preşedintele american Donald Trump şi Congresul au adoptat o poziţie ostilă faţă de Teheran. Iranul şi Statele Unite nu întreţin relaţii diplomatice din 1980.