Turcia prelungeste cu trei luni starea de urgenta dupa victoria lui Erdogan

Postat la: 18.04.2017 09:01 | Scris de: ZIUA NEWS

Turcia prelungeste cu trei luni starea de urgenta dupa victoria lui Erdogan

Vicepremierul Numan Kurtulmus a anunţat luni noaptea prelungirea cu trei luni a stării de urgenţă, fiind vorba de a treia extindere după lovitura de stat eşuată din noaptea de 15-16 iulie. De asemenea, starea de urgenţă urma să fie înlăturată miercuri dacă guvernanţii nu votau o nouă prelungire. Vicepremierul turc a explicat că prelungirea stării de urgenţă s-a făcut la recomandarea Consiliului Naţional de Securitate, după victoria crucială înregistrată în referendumul constituţional de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Consiliul Naţional de Securitate s-a reunit la palatul prezidenţial, fiind prezidat de către Erdogan. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a revendicat duminică o victorie strânsă la refrendumul privind extinderea prerogativelor sale, iar opoziţia, care îl acuză de derive autoritare, susţine că votul a fost fraudat. Şeful Înaltei Comisii Electorale (YSK) a confirmat victoria taberei "da" la consultarea populară, precizând că devansează tabăra "nu" cu aproximativ 1,25 de milioane de voturi, în condiţiile în care, la acel moment, rămăseseră numai 600.000 de buletine de numărat. Aproximativ 55,3 milioane de turci au fost chemaţi la vot, iar rata de participare a fost revizuită la 85%, faţă de 86% cât fusese anunţat iniţial, potrivit YSK. Peste 55% dintre turcii din ţara noastră au votat împotriva modificării Constituţiei la referendum, iar peste 44,6% au votat în favoarea modificărilor care ar spori puterile preşedintelui, arată rezultatele anunţate după numărarea a 1846 de voturi. Mai exact, 824 de oameni au votat pentru modificarea Constituţiei, iar 1.022 împotrivă.

După referendum, cele 18 amendamente ale Constituţiei vor transforma Turcia dintr-o republică parlamentară într-o republică prezidenţială. Modificările includ, printre altele, abolirea funcţiei de premier. Astfel, preşedintele va numi cabinetul şi va avea un număr de vicepreşedinţi. Parlamentul nu va mai monitoriza miniştrii şi nu va mai avea dreptul să iniţieze moţiuni de cenzură. Preşedintele nu va mai fi nevoit să rămână neutru, ci va putea să îşi menţină afilierea politică. În prezent, preşedintele trebuie să se retragă din partid după alegeri. În plus, şeful statului va putea numi patru din totalul de 13 judecători ai celei mai înalte instanţe judiciare din ţară. Modificările vor intra în vigoare după alegerile generale din noiembrie 2019. Într-un discurs televizat după ce rezultate au devenit clare, şeful statului a salutat o "decizie istorică" a poporului turc şi a îndemnat ţările străine să respecte rezultatul scrutinului. La scurt după aceea, Erdogan a evocat posibilitatea organizării unui nou referendum, de această dată privind reintroducerea pedepsei capitale - o iniţiativă care ar pune capăt procesului de aderare a Turciei la Uniunea Europeană.