Trump evită subiectul armelor de foc după masacrul din Florida

Postat la: 16.02.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Trump evită subiectul armelor de foc după masacrul din Florida

Exprimându-se de la Casa Albă - cu steagul coborât în bernă în memoria celor 17 victime ucise în Florida -, Trump a anunţat că se va duce la Parkland, unde un tânăr în vârstă de 19 ani a comis acest masacru.

Acest fost elev al instituţiei se afla în centrul multor întrebări - cum au putut atitudinile sale ameninţătoare, fascinaţia sa faţă de arme şi comportamentul său aparent "dezechilibrat" să scape vigilenţei anturajului său şi autorităţilor? Preşedintele american, care a spus că se adresează unei "naţiuni în suferinţă", nu a pronunţat însă niciodată expresia "armă de foc" într-o scurtă alocuţiune, ci i-a îndemnat pe cetăţenii americani să "răspundă urii cu dragoste (şi) cruzimii prin blândeţe". Atacatorul, care a folosit o puşcă semiatomată, a semănat, în câteva secunde, moartea şi haosul în Liceul Marjory Stoneman Douglas.

Toate televiziunile americane difuzează portretul lui Nikolas Cruz - cu trăsături de copil, ochii albaştri, faţa serioasă - autorul în vârstă de 19 ani al acestui cel mai sângeros masacru după cel de la Sandy Hook, în Connecticut, unde 20 de copii şi şase adulţi au fost ucişi în 2012. După o noapte de interogare la poliţia comitatului Broward, tânărul a fost inculpat de 17 omoruri cu premeditare. FBI a recunoscut că a fost alertat în septembrie de un abonat al platformei YouTube pe tema unui comentariu lăsat de un utilizator care se identifica drept Nikolas Cruz - "Voi deveni trăgător profesionist în şcoli".

Exmatriculat din Liceul Marjory Stoneman Douglas de la Parkland din motive disciplinare, fostul elev a ales Valentine's Day (Ziua Îndrăgostiţilor) să comită acest masacru. Potrivit unui liceean, Nicholas Cokes, Cruz era un "solitar" a cărui mamă adoptivă a murit la sfârşitul anului trecut. Cele 17 victime ucise - profesori şi elevi - nu au fost încă identificate toate. Şaptesprezece răniţi au fost spitalizaţi, potrivit unui bilanţ actualizat, dintre care doi au decedat din cauza rănilor.

"Atâtea semne că atacatorul din Florida era un dezechilibrat mintal, dat inclusiv afară de la şcoală din cauza comportamentului său rău şi instabil. Vecinii şi colegii săi de clasă ştiau că el repreznta o mare problemă. Să se semnaleze autorităţilor iar şi iar!", a scris pe Twitter, joi, Trump. Ca un ecou, senatorul republican din Florida Marco Rubio a subliniat că "asta s-ar putea întâmpla oriunde".

"Este vorba despre cineva despre care oamenii ştiau că reprezenta un pericol, cineva despre care se glumea în şcoală (...) spunându-se că are să întoarcă într-o zi să facă rău multora", a continuat el la Fox News. "Cu toate acestea, el a reuşit să nu fe detectat, a putut cumpăra această armă, să ucidă 17 persoane şi să rănească mult mai mulţi".

Fostul preşedinte democrat Barack Obama nu vrea să creadă în fatalitatea acestor drame, chiar dacă s-a lovit de inacţiunea Congresului. "Noi nu suntem neputincioşi", a scrie Obama, îndemnând la o legislaţie "de bun simţ".

Imagini filmate în interiorul unei săli de clasă în timpul asaltului sângeros, probabil de către un elev, oferă o mică idee despre teroarea care a pus stăpânire pe acest complex şcolar cu aproape 3.000 de elevi. Se aud focuri de armă foarte rapide, caracteristice unei arme semiautomate şi se văd elevi prostraţi sub bancă sau întinşi pe jos în tăcere, în timp ce mai departe se aud urlete.

Însă drama care a avut loc miercuri este doar ultima dintr-o lungăserie de atacuri armate care au însângerat America în ultimii ani. Iar măcelul se repetă în şcolile americane - 18 atacuri au avut deja loc în 2018, inclusiv cel de la Liceul Marjory Stoneman Douglas. Însă, de fiecare dată, dezbaterea pe tema armelor de foc este scurtă.

loading...
PUTETI CITI SI...