Tensiuni între Turcia și SUA. Presa turcă a dezvăluit localizarea trupelor americane din Siria

Postat la: 20.07.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Tensiuni între Turcia și SUA. Presa turcă a dezvăluit localizarea trupelor americane din Siria

Agenţia proguvernamentală de presă turcă Anadolu a dezvăluit luni localizarea forţelor speciale americane şi franceze în nordul Siriei, provocând mânia Statelor Unite, care se tem pentru securitatea soldaţilor lor. Anadolu a anunţat unde sunt amplasate 10 instalaţii militare americane, dezvăluind chiar şi numărul de soldaţi din forţele speciale staţionate acolo.

Potrivit Anadolu, 200 de soldaţi americani şi 75 de soldaţi ai forţelor franceze s-ar găsi într-un avanpost la treizeci de kilometri nord de Raqa, capitala autoproclamată a organizaţiei Stat Islamic (SI). Divulgarea acestor informaţii confidenţiale expune forţele coaliţiei la "riscuri inutile", potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, Adrian Rankine-Galloway. "Am fi foarte preocupaţi dacă responsabili ai unui aliat din NATO pun în pericol în mod deliberat trupele noastre prin divulgarea de informaţii confidenţiale", a mai declarat el.

"Ne-am exprimat preocupările guvernului turc", a adăugat el, refuzând să comenteze cu privire la exactitatea locurilor dezvăluite de Anadolu. Aceste 10 baze militare (două aerodromuri şi opt avanposturi) sunt folosite pentru a oferi sprijin Partidului Uniunea Democratică (PYD, kurd), şi aripii sale armate, Unităţile de protecţie ale poporului kurd (YPG), considerate de Ankara legate de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Turcia îi consideră pe separatiştii kurzi PKK drept organizaţie "teroristă", în timp ce conflictul kurd în Turcia a costat viaţa a peste 40.000 de persoane de la declanşarea sa în 1984.

Relaţiile dintre SUA şi Turcia, deşi aliaţi în NATO, s-au răcit după intervenţia în Siria a coaliţiei conduse de Washington pentru a învinge SI. Statele Unite contează în schimb pe YPG şi alte grupări kurde în lupta terestră împotriva SI. Ele au trimis arme kurzilor, provocând îngrijorarea Ankarei care se teme că aceste arme vor ajunge în mâinile PKK.

loading...
PUTETI CITI SI...