SUA au lansat "mama tuturor bombelor". Rusia aminteste ca ea detine "tatal tuturor bombelor"

Postat la: 15.04.2017 07:50 | Scris de: ZIUA NEWS

SUA au lansat

Dupa ce SUA au lansat joi in Afganistan o bomba GBU-43/B, cea mai puternica arma conventionala americana si supranumita "mama tuturor bombelor", presa rusa a amintit ca Moscova are in arsenalul ei "tatal tuturor bombelor", un proiectil care conform ziaristilor rusi ar fi chiar de patru ori mai puternic decat cel american.

Desi informatiile despre bomba ruseasca sunt confidentiale, se stie ca este vorba despre o bomba termobarica, cunoscuta in Rusia sub numele de "Bomba Aeriana cu Vid de Putere Crescuta" (AVBPM, conform acronimului ei din limba rusa). Potrivit acestor surse, bomba supranumita "tatal tuturor bombelor" a fost dezvoltata la inceputul anilor 2000 si testata cu succes de armata rusa in anul 2007. Atunci proiectilul a fost lansat dintr-un bombardier strategic TU-160 si a ras complet un bloc de locuinte din poligonul unde s-a efectuat testul, cu o putere distructiva nemaivazuta pana atunci la o bomba conventionala (nenucleara).

Bomba ruseasca este mai usoara decat GBU-43/B, insa puterea deflagratiei pe care o produce echivaleaza cu cea a 44 de tone de TNT, de patru ori superioara celei americane, datorita folosirii ultimelor progrese din domeniul nanotehnologiei. "Rezultatele probelor demonstreaza eficienta proiectilului si forta sa este comparabila cu aceea a unui focos nuclear. De asemenea - si doresc sa subliniez acest lucru - nu contamineaza mediul inconjurator, spre deosebire de ceea ce se intampla cu armele atomice", desi "orice fiinta umana este pur si simplu vaporizata" in raza sa de actiune, declara in anul 2007 un general rus.