Statele Unite trimit avioane F-35 în Europa, pe fondul tensiunilor cu Rusia

Postat la: 15.04.2017 07:43 | Scris de: ZIUA NEWS

Statele Unite trimit avioane F-35 în Europa, pe fondul tensiunilor cu Rusia

Statele Unite au anunţat, vineri seară, trimiterea unor avioane militare de tip F-35 în ţări europene membre NATO, pentru misiuni de antrenament de rutină, care intervin însă în contextul tensiunilor cu Rusia după atacul american în Siria.

"Forţele Aeriene vor trimite zilele următoare un număr redus de avioane de vânătoare F-35A Lightning II în Europa, în cadrul unei misiuni de antrenament care era programată de mult timp", informează Departamentul american al Apărării într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei. "Avioanele urmează să participe la antrenamente alături de alte aeronave americane sau ale altor ţări europene membre NATO, în cadrul Iniţiativei Europene de Reasigurare", precizează Pentagonul, fără a dezvălui în ce ţări vor ajunge aparatele de vânătoare.

Iniţiativa Europeană de Reasigurare (European Reassurance Initiative) include Operaţiunea Determinare Atlantică (Atlantic Resolve), care constă în măsuri de reacţie la presupusele ingerinţe ruse în conflictul din estul Ucrainei. Exerciţiul militar la care vor participa avioanele F-35 intervine în contextul amplificării tensiunilor între SUA şi NATO, pe de o parte, şi Rusia, pe de alta, după atacul american care a vizat pe 7 aprilie o bază a armatei siriene.