Se-ncing spiritele! Phenianul a mai lansat o rachetă

Postat la: 15.05.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Se-ncing spiritele! Phenianul a mai lansat o rachetă

Coreea de Nord a lansat, duminică, o rachetă balistică, din apropierea coastei de vest și a graniței cu China, a anunțat statul-major interarme al Coreei de Sud, într-un comunicat preluat de Yonhap. Lansarea a avut loc la ora locală 5.27, din regiunea Kusong, la nord-vest de Phenian.

Racheta, de tip neidentificat, a parcurs o traiectorie de aproximativ 700 de kilometri, potrivit aceleiași surse. Oficialități japoneze, citate de DPA, au afirmat că zborul a durat aproximativ 30 de minute, iar racheta a căzut în mare, în afara zonei economice exclusive a Japoniei. Comandamentul SUA din Pacific a confirmat lansarea, dar a precizat că NORAD - centrul nord-american de apărare aerospațială - a stabilit că racheta nu a reprezentat o amenințare pentru America de Nord. Traiectoria rachetei, care s-a încheiat în Marea Japoniei, „nu a corespuns unei rachete balistice intercontinentale", arată un comunicat al comandamentului american.

Președintele sud-coreean, Moon Jae-in, a convocat o ședință de urgență a Consiliului de Securitate Națională, pentru a analiza evenimentul. Guvernul japonez a înaintat un protest Phenianului, a anunțat șeful cabinetului de la Tokyo, Yoshidide Suga, care a arătat că lansarea unei rachete balistice constituie o încălcare de către Coreea de Nord a rezoluțiilor ONU. Premierul Shinzo Abe a repetat protestul, în comentarii făcute în fața presei. În urmă cu două săptămâni, o rachetă nord-coreeană s-a prăbușit la numai câteva minute de la lansare.

În ultimele două luni, Coreea de Nord a efectuat patru teste cu rachete balistice, toate nereușite. De la începutul anului, Phenianul a testat diferite tipuri de proiectile, într-un ritm fără precedent, observă Reuters. Comandanții militari americani susțin că nu a fost vorba despre o rachetă intercontinentală. Racheta a căzut în mare, după ce a parcurs 700 de kilometri.

loading...
PUTETI CITI SI...