Sărăcia în Italia, la cel mai înalt nivel din ultimii 12 ani: Peste 5,1 milioane de oameni trăiesc în „sărăcie absolută"

Postat la: 27.06.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Sărăcia în Italia, la cel mai înalt nivel din ultimii 12 ani: Peste 5,1 milioane de oameni trăiesc în „sărăcie absolută

Numărul persoanelor care trăiesc în condiţii de sărăcie în Italia a ajuns în 2017 la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani, conform unui raport al Biroului de Statistică Italian (ISTAT) publicat marţi şi citat de Reuters.

În urma informaţiilor desprinse din raport, noul guvern al ţării a promis măsuri urgente de remediere a situaţiei. Peste 5,1 milioane de oameni din Italia trăiesc în „sărăcie absolută", mai exact 8,4% din populaţie, deşi Italia se află în al patrulea an consecutiv de creştere economică. În anul 2016, doar 7,9% dintre cetăţeni se încadrau în categoria „sărăciei absolute". ISTAT defineşte sărăcia absolută drept condiţia persoanelor care nu au acces la bunuri şi servicii „esenţiale pentru a evita orice formă de excludere socială".

Italia a ieşit în anul 2014 dintr-o dublă recesiune, dar creşterea economică lentă nu a avut un impact mare asupra celor săraci. Produsul Intern Brut (PIB) al Italiei a crescut cu 1,5% anul trecut, fiind cel mai puternic din ultimii opt ani. Aproximativ aceeaşi rată de creştere este prevăzută şi pentru anul acesta, lucru care va poziţiona Italia printre cele mai lente economii din Uniunea Europeană.

Luigi Di Maio, liderul Mişcării Cinci Stele, a declarat că va urgenta implementarea salarizării unitare. „Este imposibil să continuăm aşa, trebuie să lansăm imediat procesul", a declarat acesta. Conform ISTAT, aproximativ 9,4 milioane de italieni trăiesc în „sărăcie relativă", reprezentând 15,6% din populaţie. Persoanele din această categorie au un venit mai mic de jumătate din salariul mediu la nivel naţional. În anul 2016, doar 14% din populaţie trăia în sărăcie relativă.

loading...
PUTETI CITI SI...