Reuniune a Consiliului NATO-Rusia pentru evitarea unei curse a înarmării în Europa

Postat la: 31.10.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Reuniune a Consiliului NATO-Rusia pentru evitarea unei curse a înarmării în Europa

Această întâlnire a fost precedată de o reuniune a reprezentanţilor celor 29 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice, în cursul căreia europenii le-au cerut americanilor să revină asupra deciziei de a se retrage din Tratatul INF, încheiat în 1987. Tensiuni provocate de manevre NATO în curs în Norvegia constituie fundalul reuniunii Consilului.

Întâlnirea urmează să încerce să dezamorseze o nouă tensionare a relaţiilor între cele două blocuri, care s-au deteriorat după anexarea Crimeei de către Moscova, în 2014. Cele două părţi au reluat dialogul la 31 mai, într-o reuniune a Consilului NATO-Rusia. Niciun detaliu nu a fost comunicat despre reuniunea de miercuri, la sediul NATO. Un diplomat european a declarat că Moscova a cerut o discuţie despre Tratatul INF, care interzice rachetele cu rază medie de acţiune.

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat, săptămâna trecută, că abandonarea acordului cu privire la aceste rachete ar putea să conducă la o nouă cursă a înarmării şi a ameninţat că reacţioneze ca atare, în cazul în care Statele Unite ar desfăşura noi rachete pe teritoriul european. Statele Unite nu sunt susţinute de către aliaţii lor europeni în noua înfruntare cu Moscova angajată de către preşedintele american Donald Trump.

NATO a acuzat Rusia că a încălcat Tratatul INF prin dezvoltarea unui nou program de rachete, cu rază intermediară, de tip SSC-8, potrivit denumirii NATO. Însă aliaţii "nu vor un nou Război rece şi o nouă cursă a înarmării", a avertizat Jens Stoltenberg la 24 octombrie. "Eu nu cred că membrii NATO vor accepta să desfăşoare armament nuclear suplimentar în Europa, pentru a programului rus de rachete SSC-8", intitulat 9M729 în Rusia, declara secretarul general al NATO.

loading...
PUTETI CITI SI...