Putin a amenințat iar România. Cine va fi prima țintă

Postat la: 25.10.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Putin a amenințat iar România. Cine va fi prima țintă

Președintele rus a amenința direct România pentru că deține rachete americane cu rază intermediară de acţiune. Acesta a spus că instalaţiile americane de apărare antirachetă din România au asemenea rachete prin actualizarea software-ului.

Rusia va ţinti ţări din Europa care găzduiesc rachete americane cu rază intermediară de acţiune, ameninţă Putin; instalaţiile americane de apărare antirachetă din România au asemenea rachete prin actualizarea software-ului

Rusia va fi nevoită să ţintească ţări din Europa care ar primi eventuale rachete americane cu rază intermediară de acţiune, în cazul în care Statele Unite vor să desfăşoare asemenea rachete, a ameninţat miercuri preşedintele rus Vladimir Putin, care a acuzat că instalaţiile americane de apărare antirachetă din România deţin rachete de croazieră cu rază intermediară de acţiune - doar printr-o simplă actualizare a software-ului pe computer,.relatează The Associated Press.

Putin a făcut acest anunţ în urma celui al preşedintelui american Donald Trump, sâmbătă, potrivit căruia intenţionează să iasă din Tratatul INF care interzice armamentul nuclear cu rază intermediară de acţiune, încheiat în timpul Războiului Rece, în 1987, după ce a acuzat Mosova că-l încalcă.Putin a declarat că speră ca Statele Unite să nu dea curs acestei intenţii şi să poziţioneze rachete cu rază intermediară de acţiune în Europa.

O asemeena hotărâre ar putea să conducă la repetarea crizei din timpul Războiului Rece, când Statele Unite şi Uniunea Sovietică au înţesat continentul european cu acest tip de rachete, în anii '80, a avertizat liderul de la Kremlin.

"Dacă ei desfăşoară în Europa, vom fi nevoiţi, natural, să răspundem la fel", a declarat Putin într-o conferinţă de presă, în urma unei întâlniri cu premierul italian Giuseppe Conte.

"Naţiunile europene care vor fi de acord cu asta trebuie să înţeleagă că îşi vor expune teritoriul ameninţării unui posibil atac ca represalii. Acestea sunt lucruri evidente", a subliniat Putin."Eu nu înţeleg de ce să punem Europa într-un pericol atât de grav", a continuat el."Eu nu văd niciun motiv al unui asemenea lucru", a apreciat el. "Vreau să repet că nu este alegerea noastră. Noi nu vrem acest lucru", a adăugat liderul de la Kremlin.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat miercuri că membrii alianţei militare occidentale acuză Rusia de dezvoltarea unui nou tip de rachetă care încalcă Traratul INF (Intermediate-Range Nuclear Forces), dar că el nu se aşteaptă ca ei să-şi consolideze arsenalele nucleare în Europa, ca măsură de retorsiune.

"Eu nu prevăd ca aliaţii să desfăşoare armament nuclear suplimentar în Europa, în reacţie faţă de noul (tip de) rachetă rus", a declarat la sediul NATO, la Bruxelles, Stoltenberg.Putin a respins acuzaţiile potrivit cărora Rusia a încălcat Tratatul INF şi a acuzat Statele Unite că-l încalcă.El a acuzat că instalaţiile americane de apărare antirachetă din România deţin rachete de croazieră cu rază intermediară de acţiune - doar printr-o simplă actualizare a software-ului pe computer.Liderul de la Kremlin a adăugat că speră să discute această problemă cu Trump la Paris, unde urmează să participe, la 11 noiembrie, la marcarea centenarului armistiţiului care a pus capăt Primului Război Mondial."Suntem pregătiţi să cooperăm cu partenerii americani, fără isterie", a subliniat el. "Important este ce hotărâri vor urma", a adăugat el.

loading...
PUTETI CITI SI...