Mike Pompeo cere Rusiei să-şi retragă trupele din Georgia

Postat la: 22.05.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Mike Pompeo cere Rusiei să-şi retragă trupele din Georgia

Mike Pompeo, secretarul de Stat al SUA, a promis, luni, că Washingtonul va suplimenta sprijinul acordat Georgiei, atât în plan economic cât şi al securităţii, şi a cerut Rusiei să-şi retragă trupele din regiunile Abhazia şi Osetia de Sud, informează site-ul agenţiei de presă Reuters.

"Statele Unite condamnă ocuparea de către Rusia a teritoriilor Georgiei. Invazia Rusiei asupra Georgiei este o încălcare clară a păcii şi securităţii internaţionale", a declarat Pompeo în cadrul summitului anual al parteneriatului strategic dintre SUA şi Georgia, care se desfăşoară la Washington.

Rusia încă are trupe staţionate pe teritoriul georgian după invazia din 2008, Moscova oferind sprijin separatiştilor din Abhazia şi Osetia de Sud. Pompeo i-a transmis prim-ministrului Georgiei, Giorgi Kvirikashvili, că SUA sprijină aderarea Georgiei la NATO.

Kvirikashvili a precizat că sprijinul acordat de SUA este de o "importanţă deosebită pentru stabilitatea regională". Rusia a intervenit militar în Georgia în anul 2008, iar ulterior a recunoscut independenţa provinciilor separatiste Abhazia şi Osetia de Sud.

Pe data de 2 septembrie 2008, după războiul ruso-georgian din anul precedent şi recunoaşterea de către Rusia a independenţei regiunilor separatiste georgiene Abhazia şi Oseţia de Sud, autorităţile de la Tbilisi au anunţat întreruperea relaţiilor diplomatice cu Moscova.

loading...
PUTETI CITI SI...