Lovitura de teatru in Franta: Marine Le Pen, detronata in sondaje

Postat la: 09.03.2017 13:01 | Scris de: ZIUA NEWS

Lovitura de teatru in Franta: Marine Le Pen, detronata in sondaje

Emmanuel Macron, in crestere puternica in optiunile electoratului, o depaseste pentru prima oara pe Marine Le Pen, candidata extremei drepte, in primul tur de scrutin in intentiile de vot pentru alegerile prezidentiale din Franta, potrivit unui sondaj Harris Interactive publicat joi.

Cu un castig de sase puncte in doua saptamani, fondatorul miscarii "En Marche!" (centru) acumuleaza 26% din intentiile de vot, fata de 25% pentru presedinta Frontului National, a carei pozitie ramane stabila, potrivit acestui sondaj realizat pentru France Televisions. In turul doi, fostul ministru al economiei ar castiga detasat in fata presedintei Frontului National cu 65% din voturi (+5%) fata de 35% (-5%).

Acesta este primul sondaj realizat de Harris Interactive pentru France Televisions dupa anuntarea unei aliante intre Emmanuel Macron, fost ministru al economiei sub presedintia socialistului Francois Hollande, si Francois Bayrou, presedintele Miscarii Democrate (MoDem, centru). Candidatul dreptei, Francois Fillon, a carui campanie este afectata de peste o luna de suspiciuni generate de angajari fictive ale sotiei si celor doi fii ai sai, ramane pe pozitia a treia, cu 20% din intentiile de vot, in scadere cu un punct. Urmeaza apoi candidatul socialist Benoit Hamon (13%, -1%) si cel al "Frantei Nesupuse" (stanga radicala), Jean-Luc Melenchon (12%, -1%).

Printre motivatiile persoanelor intervievate figureaza mai intai proiectul candidatului (63%), capacitatea sa de a aduce idei noi (57%), dorinta ca propriul candidat sa castige alegerile (56%), onestitatea candidatului (54%). Conform aceluiasi sondaj, 82% dintre persoane intervievate se declara interesate (mult sau suficient) de alegerile prezidentiale, 18% nu sau deloc. Sondajul a fost realizat online intre 6 si 8 martie, pe un esantion reprezentativ de 4.533 persoane inscrise pe listele electorale, prin metoda cotelor. Marja de eroare este intre 0,6 si 1,6 puncte.