Liderii UE ii cer Marii Britanii garantarea dupa BREXIT a drepturilor imigrantilor europeni

Postat la: 26.04.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Liderii UE ii cer Marii Britanii garantarea dupa BREXIT a drepturilor imigrantilor europeni

Intr-un proiect de document, iderii Uniunii Europene ii vor cere Marii Britanii garantarea drepturilor imigrantilor europeni. Liderii Uniunii Europene vor insista ca Marea Britanie sa le garanteze drepturile la rezidenta permanenta imigrantilor din state membre UE ajunsi pe teritoriul britanic inainte de concretizarea Brexit, in anul 2019, arata un proiect de document european.

Documentul de noua pagini - care potrivit unor oficiali nu ar urma sa suporte modificari semnificative inainte de adoptarea sa de catre liderii UE, prevazuta pentru sambata la Bruxelles - va stipula de asemenea ca nu exista nicio garantie ca un viitor acord de comert liber intre Marea Britanie si Uniunea va asigura accesul la bloc al vastei industrii de servicii financiare britanice.

Proiectul prevede intre altele ca toti expatii europeni veniti in Marea Britanie, inclusiv cei ajunsi in aceasta tara in preziua Brexit-ului - prevazut pentru 29 martie 2019, la miezul noptii - sa beneficieze de aceleasi drepturi. Surse diplomatice afirma ca o serie de state, cum este Polonia, care are 800.000 de cetateni in Marea Britanie, se tem ca guvernul de la Londra urmareste sa le garanteze sederea doar celor veniti inainte de declansarea Brexit-ului, luna trecuta, sau chiar inainte de referendumul din iunie anul trecut privind iesirea tarii din blocul comunitar.

Cei 27 de colegi ai sefei guvernului britanic Theresa May vor cere, totodata, ca Marea Britanie sa-si achite contributia la angajamentele financiare ale UE timp de doi ani dupa Brexit. Ei vor cere Londrei sa plateasca nu doar zecile de miliarde de euro corespunzatoare partii sale din angajamentele UE asumate inainte de Brexit, dar si cheltuielile prevazute pana la finele lui 2020 in baza actualului Cadru financiar multianual al Uniunii, convenit de Marea Britanie in 2014. "Un acord financiar unic, care sa includa si aspectele rezultatele din Cadrul financiar multianual, ar urma sa asigure ca Uniunea Europeana si Regatul Unit isi respecta, amandoua, obligatiile rezultate din intreaga perioada de apartenenta a Marii Britanii la Uniune", se arata in document.

loading...
PUTETI CITI SI...