Liderii polonezi nu vor mai putea discuta cu cei americani din cauza legii privind Holocaustul

Postat la: 07.03.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Liderii polonezi nu vor mai putea discuta cu cei americani din cauza legii privind Holocaustul

Liderii polonezi nu se vor mai putea întâlni cu preşedintele Statelor Unite sau cu vicepreşedintele Mike Pence până când Varşovia nu va renunţa la legea care prevede incriminarea oricărei persoane care acuză Polonia de complicitate la crimele comise de nazişti, informează site-ul Politico.eu.

Oficiali ai Departamentului de Stat au mai anunţat că SUA ar putea fondurile alocate proiectelor militare comune cu Polonia, din cauza controversatei legi. Potrivit unui document oficial citit de corespondenţii Politico.eu, secretarul adjunct pentru afaceri europene şi eurasiatice, Wess Mitchell, a informat că noua lege este "inacceptabilă deoarece încâlcă libertatea exprimării". În acest context, Varşoviei i s-a oferit un ultimatum în trei puncte.

În primul rând, nu vor exista "întâlniri bilaterale la nivel înalt până când criza nu va fi rezolvată", ceea ce sugerează că preşedintele polonez Andrzej Duda şi premierul Mateusz Morawiecki nu vor putea avea întrevederi cu Donald Trump sau Mike Pence. În al doilea rând, Congresul ar putea renunţa la finanţarea proiectelor militare în Polonia, iar în al treilea rând este menţionat faptul că, dacă procurorii polonezi vor acuza un cetăţean american de încălcarea acestei legi, atunci Varşovia va înfrunta "consecinţe dramatice".

La 6 februarie, preşedintele polonez Andrzej Duda a promulgat o lege privind Holocaustul, care prevede incriminarea oricărei persoane care acuză Polonia de complicitate la crimele comise de nazişti în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Cei care se referă la lăgărele naziste de concentrare din Polonia ca fiind poloneze riscă până la trei ani de închisoare.

loading...
PUTETI CITI SI...