Kurzii sirieni au capturat ultimii doi militanţi Stat Islamic britanici din grupul "Beatles"

Postat la: 09.02.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Kurzii sirieni au capturat ultimii doi militanţi Stat Islamic britanici din grupul

Doi militanţi de origine britanică ai organizaţiei teroriste Stat Islamic, cunoscuţi pentru rolul de a tortura şi omorî prizioneri proveniţi din occident, au fost capturaţi de insurgenţii kurzi din Siria, au informat, joi, doi oficiali americani, relatează site-ul cotidianului The New York Times.

Cei doi bărbaţi fac parte dintr-un grup de patru militaţi Stat Islamic britanici, denumiţi după celebra trupă "Beatles", din cauza accentului. Autorităţile i-au identificat pe cei doi ca fiind Alexanda Kotey şi El Shafee Elsheikh. Departamentul de Stat al SUA l-a sancţionat pe Kotey în ianuarie 2017, argumentând că cel mai probabil acesta a luat parte la executarea ostaticilor şi aplicarea metodelor de tortură, inclusiv şocuri electrice şi înecare simulată. Acesta mai este responsabil şi pentru recrutarea unor persoane britanice.

Elsheikh a fost sancţionat de Departamentul de Stat în martie 2017. Liderul grupului, Mohammed Emwazi, a murit în anul 2015, în urma unui raid aerian efectuat în Siria. Cunoscut sub numele de "Jihadi John", acesta a executat mai mulţi ostatici americani şi britanici. Cel de al patrulea membru se află într-o închisoare din Turcia, fiind acuzat de terorism.

Emwazi a devenit o figură publică a organizaţiei Stat Islamic şi un simbol al brutalităţii, după ce a apărut într-un videoclip în care îi executa pe jurnaliştii americani Steven Sotloff şi James Foley. Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 270.000 de morţi.

loading...
PUTETI CITI SI...