Iranul testează cu succes o rachetă în Golful Oman, în plină tensiune cu Statele Unite

Postat la: 10.03.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Iranul testează cu succes o rachetă în Golful Oman, în plină tensiune cu Statele Unite

Gardienii Revoluției, armata de elită a regimului islamic, au testat "cu succes" o rachetă care a atins o țintă la 250 de kilometri în Golful Oman, a afirmat un responsabil militar iranian cu rang înalt, citat de agențiile Fars și Tasnim.

"Am testat în această săptămână racheta Hormuz-2. Această rachetă a reușit să își distrugă ținta situată la 250 de kilometri" în Golful Oman, a declarat generalul Amir-Ali Hadjizadeh, comandantul forței aerospațiale a Gardienilor Revoluției, citat de Tasnim. Potrivit Fars și Tasnim, noua rachetă iraniană are o rază maximă de acțiune de 300 de kilometri. Lansarea acestei rachete în regiunea Golfului Oman a avut loc în plină tensiune între Iran și Statele Unite.

Miercuri, un alt responsabil al Marinei Gardienilor Revoluției a acuzat Statele Unite că încearcă să provoace "tensiuni" în Golful Persic după o serie de incidente săptămâna trecută. "O navă a Marinei militare americane care traversa Strâmtoarea Ormuz și-a modificat cursul pentru a se apropia la 550 de metri de vase ale Gardienilor Revoluției într-o acțiune neprofesionistă", a declarat acest comandant naval, Mehdi Hashemi, citat de site-ul Gardiens Sepahnews.

"Acțiunile din ultimele zile ale Statelor Unite și Marii Britanii arată că au obiective nefaste, ilegitime și provocatoare (...) Nu doar că nu doresc stabilitatea și securitatea în Golful Persic și Strâmtoarea Ormuz, dar caută și creeze tensiuni și o criză", a adăugat el. Pentagonul a criticat, marți, comportamentul "neprofesionist" al unor nave iraniene după incidentele de săptămâna trecută în regiunea Strâmtorii Ormuz.

Potrivit Pentagonului, o fregată iraniană s-a apropiat joia trecută "la mai puțin de 150 de metri" de o navă de război a Marinei americane, USNS Invincible. Iar după două zile, sâmbătă, câteva mici vedete de atac iraniene s-au apropiat "la circa 300 de metri" de USNS Invincible, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Jeff Davis. În ambele cazuri, nava americană și vasele care o însoțeau au fost nevoite să facă manevre pentru a evita orice incident, și-a exprimat regretul Davis.

Astfel de evenimente pot "cauza neînțelegeri și provocări accidentale", a declarat purtătorul de cuvânt. Sosirea la putere a lui Donald Trump a fost urmată de o creștere a tensiunii între Washington și Teheran. Washingtonul a impus noi sancțiuni împotriva Iranului după un test balistic efectuat de Republica Islamică la sfârșitul lunii ianuarie.

loading...
PUTETI CITI SI...