Indicele Dow Jones al Bursei de la New York a depăşit şi pragul istoric de 26.000 de puncte

Postat la: 17.01.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Indicele Dow Jones al Bursei de la New York a depăşit şi pragul istoric de 26.000 de puncte

Dow Jones, cel mai important indice al Bursei de la New York, a depăşit, în şedinţa de tranzacţionare de marţi, valoarea maximă istorică de 26.000 de puncte, pe fondul anunţării unor performanţe şi aşteptări optimiste ale companiilor din portofoliu, notează Reuters.

Dow Jones Industrial Average a urcat cu 225,34 puncte (0,87%), la 26.028 de puncte, având cea mai rapidă creştere - cu 1000 de puncte - după ce la 4 ianuarie atinsese valoarea de 25.000 de puncte.

„UnitedHealth a crescut cu 2,2%, după ce cel mai mare asigurător de sănătate din SUA a raportat rezultate care au depăşit estimările analiştilor şi au majorat previziunile privind profitul întregul an 2017. Citigroup Inc a urcat cu 1,4%, după ce creditorul a raportat un profit care a depăşit aşteptările Wall Street ca fiind o forţă în susţinerea afacerilor consumatorilor", mai arată sursa citată.

Potrivit Reuters, speranţele privind câştigurile trimestriale solide, susţinute de reducerea impozitelor pe profit şi de creşterea economică globală solidă au susţinut optimismul Wall Street la începutul anului 2018. „Nu numai că Statele Unite ale Americii vin dintr-un trimestru puternic, dar noile măsuri de reformă fiscală continuă să ofere un impuls, investitorii fiind dornici să afle mai multe despre impactul pe care îl vor avea asupra câştigurilor viitoare", a declarat un trader de pe Wall Street.

Dow Jones Industrial Average, unul dintre simbolurile economiei şi pieţei de capital americane, include companii de notorietate mondială, de la conglomerate industriale precum General Electric, Boeing şi Caterpillar, până la bănci şi companii de servicii financiare ca Goldman Sachs, JPMorgan, Visa, American Express, dar şi giganţi IT ca IBM, Intel, Cisco şi concerne care activează în industria bunurilor de larg consum şi comerţul cu amănuntul, precum Coca Cola, McDonald's, Procter & Gamble ori Nike. Giganţii energetici Exxon şi Chevron sunt, de asemenea, incluşi în Dow Jones, la fel şi companiile farmaceutice Pfizer şi Merck sau Walt Disney.

Indicele are în componenţă 30 de titluri. Dow Jones a fost creat de către Charles H. Dow, primul editor al publicaţiei The Wall Street Journal, şi a fost gândit ca un mijloc pentru a măsura performanţa pieţei bursiere din Statele Unite, fiind lansat în data de 26 mai 1896.

Dow Jones este cel mai mediatizat indice bursier pe plan mondial. De-a lungul timpului, acesta a crescut constant, oscilând până în 2007 la cotaţii de peste 10.000 de puncte, însă turbulenţele financiare din anii crizei l-au coborât până la 8.500 de puncte. Ulterior, Dow Jones şi-a reluat creşterea, ajungând la maximul de 20.000 de puncte consemnat în 25 ianuarie 2017. Pragul de 19.000 de puncte fusese atins, în premieră, pe 22 noiembrie 2017, apoi pe 4 ianuarie 2018 a trecut şi pragul de 25.000 de puncte, iar acum consemnează depăşirea nivelului de 26.000 de puncte.

 

loading...
PUTETI CITI SI...