Emmanuel Macron: Iranul ar putea deveni o nouă Coree de Nord

Postat la: 10.11.2017 08:30 | Scris de: ZIUA NEWS

Emmanuel Macron: Iranul ar putea deveni o nouă Coree de Nord

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a avertizat, joi, că Iranul ar putea deveni "o nouă Coree de Nord", în cazul în care acordul nuclear semnat în 2015 ar eşua, relatează site-ul postului France 24.

Într-un interviu acordat pentru revista Time, Macron a declarat că a încercat să-l convingă pe preşedintele SUA, Donald Trump, de utilitatea acordului nuclear semnat cu Iranul. "I-am spus: Ce altă opţiune aveţi? Ce propuneţi? Dacă doriţi să rupeţi toate relaţiile cu Iranul privind activităţile sale nucleare, veţi crea o nouă Coree de Nord. Ce altă opţiune aveţi? Să intraţi în război, să atacaţi Iranul? Ar fi o nebunie", a precizat preşedintele francez.

În urmă cu câteva săptămâni, Donald Trump a afirmat că nu poate confirma respectarea de către Iran a acordului nuclear semnat cu marile puteri, dar nu a dispus retragerea Statelor Unite din tratat, avertizând însă că acest lucru se poate produce "oricând". Liderul de la Elysee a avertizat că situaţia ar putea degenera şi a adăugat că acest scenariu s-a aplicat şi în cazul Coreei de Nord.

"Am trăit deja aceasta în cazul Coreei de Nord. Şi dintr-odată ne vom trezi în zece sau 12 ani fără niciun control, dar cu armă nucleară în Iran", a mai spus Macron. Acordul nuclear iranian a fost semnat în 2015 cu Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa, Germania şi Uniunea Europeană. Înţelegerea este menită să garanteze caracterul strict paşnic al programului nuclear iranian, în contrapartidă cu ridicarea sancţiunilor internaţionale impuse Teheranului.

loading...