Datele personale a 62% dintre americani, inclusiv opiniile lor politice, au fost publicate online

Postat la: 20.06.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Datele personale a 62% dintre americani, inclusiv opiniile lor politice, au fost publicate online

Datele personale pentru aproape 62% din populatia Statelor Unite, inclusiv adrese, numere de telefon si opinii politice, inclusiv in chestiuni controversate, precum controlul armelor, au fost publicate pe Internet fara niciun fel de masura de protectie, de o companie contractata de Comitetul National Republican.

Cei 1,1 terabytes de date, ce includ date de nastere, au fost disponibile pe un server de cloud al Amazon si puteau fi accesate de oricine avea linkul, relateaza BBC News. Datele au fost descoperite saptamana trecuta de un analist de risc informatic de la compania de securitate UpGuard, Chris Vickery. Informatiile par sa fi fost stranse din mai multe surse - de la postari controversate pe reteaua de socializare Reddit la comitete care au strans fonduri pentru Partidul Republican.

Informatiile au fost trecute in tabele postate pe un server detinut de Depp Root Analytics si au fost actualizate ultima data in ianuarie, cand presedintele Donald Trump a fost investit in functie. Nu se stie de cand sunt online. "Ne asumam responsabilitatea deplina pentru situatie. Pe baza informatiilor stranse pana acum, nu credem ca sistemele noastre au fost sparte", a declarat fondatorul Deep Root Analytics, Alex Lundry.

"De cand a intrat evenimentul in atentia noastra, am actualizat setarile de acces si am implementat protocoale pentru a evita accesarea datelor", a adaugat el. In afara de detalii personale, date contin si afilierile religioase ale oamenilor, etniile si opiniile lor politice in domenii precum controlul armelor, dreptul la avort sau cercetarea in domeniul celulelor stem.

Numele fisierelor si directoarelor sugereaza ca datele urmau sa fie folosite de organizatii politice republicane influente. Ideea a fost crearea unui profil pentru cat mai multi alegatori posibil, folosind toate datele disponibile, astfel ca unele campuri din tabele au fost lasate goale, in cazul in care nu era gasit un rapsuns. "Faptul ca o astfel de baza de date nationala enorma poate fi creata si gazduita online, fara chiar si cea mai simpla protectie pentru ca datele sa nu fie accesibil public este ingrijorator", a scris Dan O'Sullivan pe site-ul Upguard.

"Capacitatea de a strange astfel de informatii si a le stoca in mod nesigur pune si mai mult sub semnul intrebarii responsabilitatile corporatiilor private si campaniilor politice fata de cetatenii vizati de operatiunile tot mai puternice ale analizarii datelor", a adaugat el. Desi se stie ca partidele politice strang date despre alegatori, aceasta este cea mai mare scurgere de datele electorale din Statele Unite de pana acum.

"Este foarte tulburator. Nu sunt numai informatii sensibile, sunt intime, predictii despr ecomportamentul, opiniile si credintele pe care oamenii nu au decis niciodata sa le divulge nimanui", a subliniat un reprezentant al organizatiei Privacy International, Frederike Kaltheuner.

Colectarea datelor si folosirea modelelor computerizate pentru a intui comportamentul nu este limitata numai la companiile de marketing. Potrivit Privacy International, intregul ecosystem de publicitate online opereaza la fel. "Este o amenintare la adresa modului de functionare a democratiei", a adaugat Kaltheuner. Exista temeri ca datele pot fi folosite pentru diferite infractiuni, de la furtul identitatii la hartuire sau intimidare.

loading...
PUTETI CITI SI...