CIA nu îi mai ajută pe rebelii din Siria care luptă cu Bashar al-Assad

Postat la: 20.07.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

CIA nu îi mai ajută pe rebelii din Siria care luptă cu Bashar al-Assad

CIA a decis să pună capăt programului său de sprijin acordat rebelilor sirieni care luptă împotriva preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a anunţat miercuri Washington Post, informează AFP.

Acest program de sprijin iniţiat în urmă cu patru ani a avut doar un impact limitat, mai ales după intrarea în conflict a forţelor armate ruse alături de Bashar al-Assad în 2015, au declarat oficiali americani cotidianului, sub acoperirea anonimatului. Preşedintele Donald Trump a luat această decizie în urmă cu aproape o lună, după o întâlnire cu şeful CIA Mike Pompeo şi consilierul pentru securitate naţională, generalul H.R. McMaster, adaugă Washington Post. Casa Albă şi CIA au refuzat orice comentariu.

Washington Post consideră că eliminarea acestui program destinat sprijinului pentru rebelii sirieni reflectă interesul preşedintelui american "pentru găsirea de modalităţi de a lucra cu Rusia" şi o "recunoaştere a limitelor influenţei Washingtonului şi voinţei de a-l înlătura pe Assad de la putere". Această decizie intervine în timp ce SUA şi Rusia au negociat un acord de încetare a focului în sud-vestul Siriei, vizând o parte a zonei unde operează rebelii.

Fostul preşedinte Barack Obama a aprobat acest program de ajutor în 2013, când diferite grupuri de rebeli căutau un sprijin extern în cadrul unei revolte generale împotriva regimului sirian. Mii de combatanţi rebeli au fost astfel instruiţi şi înarmaţi. Dar angajamentul SUA a rămas ambiguu din cauza îndoielilor Washingtonului asupra capacităţii rebelilor de a-l răsturna pe Bashar al-Assad şi priorităţii acordate luptei împotriva grupării Stat Islamic.

loading...
PUTETI CITI SI...