Cel mai controversat prizonier de la Auschwitz a murit

Postat la: 16.12.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Cel mai controversat prizonier de la Auschwitz a murit

Prizonier cu nr. 918, Piechowski a ajuns în lagăr cu primul transport de prizonieri politici polonezi. El a evadat la 20 iunie 1942 cu alţi trei prizonieri, printre care Stanislaw Jaster, căruia Witold Pilecki, deportat voluntar la Auschwitz, i-a încredinţat raportul său privind funcţionarea lagărului.

Raportul, primul document de acest gen atât de detaliat, a fost apoi transmis de Rezistenţa poloneză Aliaţilor la Londra, informându-i de atrocităţile comise în cel mai mare loc de exterminare a evreilor europeni de către germanii nazişti. Prizonierii au reuşit să fure uniforme SS, arme şi o maşină Steyr 220 decapotabilă folosită de comandantul lagărului, Rudolf Höss.

„Unii povestesc că odată ajunşi în libertate, noi i-am trimis lui Höss o carte poştală pentru a le mulţumi că ne-au împrumutat maşina. Însă nu este adevărat. Nu am făcut nimic de acest fel", le-a povestit Piechowski celor de la IPN cu cinci ani înaintea morţii sale. În libertate, Piechowski a intrat în Armata de Interne. După război, el a fost închis la fel ca mulţi alţi membri ai Rezistenţei poloneze şi condamnat la zece ani de închisoare de către puterea comunistă. Evadarea a fost subiectul unui documentar realizat de postul britanic de televiziune BBC, în care apare Piechowski însuşi.

 

loading...
PUTETI CITI SI...