Ce spun Merkel și Schulz despre Statele Unite ale Europei în 2025?

Postat la: 08.12.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Ce spun Merkel și Schulz despre Statele Unite ale Europei în 2025?

Angela Merkel, cancelarul german, nu a fost deloc încântată, joi, de propunerea liderului social-democraților germani Martin Schulz ca până în anul 2025 UE să devină o confederați numită de Statele Unite ale Europei.

Merkel a fost întrebată acest lucru la conferința de presă comună cu premierul libian Fayez al Serraj, după ce Schulz a avansat respectiva propunere în timpul congresului Partidului Social-Democrat german (SPD) care s-a întrunit în vederea angajării de negocieri cu conservatorii Angelei Merkel pentru închegarea unei noi coaliții guvernamentale.

Schulz a preconizat evoluția Uniunii Europene spre un model federalist - cu acțiuni unitare în domenii ca securitatea internă și externă, politicile fiscale și monetare sau politica privind migrația - care să conducă până în anul 2025 la crearea Statelor Unite ale Europei pe baza unei constituții europene, iar statele care nu acceptă o asemenea constituție să fie excluse automat din UE.

Angela Merkel este însă mai sceptică. Ea consideră că, înainte de a fi trasate obiective atât de ambițioase, Uniunea Europeană trebuie să fie mai întâi eficientă și capabilă să acționeze în mai multe domenii, precum politica externă, apărarea sau dezvoltarea. Viziunea unei Europe federaliste, în opoziție cu cea a unei Europe a statelor naționale, este elementul central al acestei dezbateri despre viitorului Uniunii Europene.

Schulz a menționat indirect țări care se opun unui model european federalist, el susținând că valorile europene sunt subminate în mod sistematic în Polonia și UE nu poate face nimic în acest sens, adăugând că Ungaria se îndepărtează tot mai mult de blocul comunitar, inclusiv prin încheierea de acorduri majore cu China. Învinuirile liderului social-democrat german coincid cu ziua în care Comisia Europeană a decis să trimită Ungaria, Polonia și Republica Cehă în fața Curții de Justiție a UE pentru că aceste țări refuză cotele obligatorii de refugiați.

loading...
PUTETI CITI SI...