Moșii de Florii. Ce nu trebuie să faci azi, în Sâmbăta lui Lazăr

Postat la: 08.04.2017 10:37 | Scris de: ZIUA NEWS

 Moșii de Florii. Ce nu trebuie să faci azi, în Sâmbăta lui Lazăr

Sâmbăta lui Lazăr sau Moșii de Florii este o zi importantă și încărcată cu tradiții și obiceiuri pe care creștinii ortodocși le păstrează cu sfințenie. Învierea lui Lazăr a fost descrisă în Sfânta Evanghelie după Ioan în Capitolul 11, versetele de la 1-45. Sâmbăta din ajunul Floriilor este cunoscută şi ca Moşii de Florii, când se fac pomeniri pentru sufletul rudelor decedate.

În multe zone rurale, gospodinele fac plăcinte și le dau de pomană celor nevoiași, pentru sufletele celor trecuți în neființă. De asemenea, fetele mai mici pornesc cu colindul și spun povestea Sărmanului Lazăr. Gospodarii le oferă ouă, care vor fi decorate în Joia Mare.

În alte zone, copiii care plec să colinde primesc crenguțe de salcie sfințite la biserică de preotul satului. În cinstea colindătorilor, gazdele își împodobesc casele cu salcie sfințită și le spun cu credință colindătorilor că îi așteaptă și la anul.

De asemenea, pe vremuri, la miezul nopții dinspre Florii, fetele fierbeau apă cu busuioc și cu fire de la ciucurii unei năframe furate de la înmormântarea unei fete mari. Ele se spălau cu această apă în Duminica Floriilor, după care o aruncau la rădăcina unui pom fructifer. Se spunea că astfel vor avea părul frumos și bogat.

De Sâmbăta lui Lazăr, nu este voie ca femeile să toarcă în această zi, pentru ca sufletele celor decedați care așteaptă la Poarta Raiului să nu se întoarcă pe Pământ. Se mai spune că această zi este una dedicată iertării, așa că este bine să îi ierți pe cei care ți-au greșit și să nu te superi sau să te cerți cu nimeni.