Aglomeraţie neobişnuită de aisberguri în zona în care s-a scufundat Titanicul. Navele, obligate să adauge o zi şi jumătate la călătorie

Postat la: 06.04.2017 09:50 | Scris de: ZIUA NEWS

 Aglomeraţie neobişnuită de aisberguri în zona în care s-a scufundat Titanicul. Navele, obligate să adauge o zi şi jumătate la călătorie

Peste 400 de aisberguri au fost văzute plutind în derivă pe culoarele de navigaţie din Atlanticul de Nord, o aglomeraţie neobişnuită în acest sezon ce obligă navele să încetinească până la viteza minimă sau să ocoleasca sute de kilometri.

Experţii atribuie fenomenul puternicelor vânturi care aduc aisbergurile spre sud şi, poate, încălzirii globale, ce accelerează procesul de rupere a banchizelor de Groenlanda. Luni erau circa 450 de aisberguri în zona Grand Banks of Newfoundland, de la 37 săptămâna trecută, potrivit patrulelor de coastă. Un numar atât de mare de aisberguri nu este consemnat înainte de şfârşitul lunii mai sau începutul lunii iunie. Media în această perioada a anului este de circa 80, scrie Guardian, citat de B1.

În apele în care Titanicul s-a scufundat în 1912, aisbergurile forţează navele să fie precaute. În loc să taie direct oceanul, navele transatlantice fac ocoluri ce adaugă circa 650 de kilometri călătoriei, adică circa o zi şi jumătate în plus pentru marile nave cargo. Altele sunt forţate să navigheze cu viteza de 3-4 noduri (5,5-7,4 km/h) pentru a ajunge în portul-mamă, St. John's, ceea ce le adaugă încă o zi la călătorie. Una dintre nave a fost scoasă din serviciu pentru reparaţii după ce a lovit un aisberg.