Unde-s doi, puterea crește!

Postat la: 05.07.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Unde-s doi, puterea crește!

Spectacolul Cupei Mondiale e total! Cu meciuri extraordinare, cu goluri în cascadă și cu surprize care se țin lanț, dând peste cap aproape toate pronosticurile, din moment ce, iată, deținătoarea titlului suprem, faimoasa Mannschaft, a plecat acasă din... optimi, cu coada-ntre picioare, fiind învinsă de ambițioasa echipă a Coreei de Sud.

După Germania însă, și-a făcut bagajele și învinsa ei din finala precedentă, Argentina, pumele lui Messi fiind îngenunchiate de...cocoșii galici Griezmann și Mbappe, la capătul unui super meci cu 7 goluri, cel mai frumos de până acum. Și, ca tacâmul să fie complet, a ieșit din cursă prematur și Portugalia, campioana europeană en titre, victimă sigură a tandemului uruguayan Luis Suarez - Edinson Cavani, care l-au redus la simplă figurație în teren pe marele CR7. Așadar, deținătorii ultimelor 10 Baloane de Aur, Ronaldo și Messi, câte 5 de fiecare, sunt trimiși pachet acasă, lăsând loc noilor vedete mondiale, pe care le-am semnalat mai sus! Sigur că e amărăciune uriaşă în Argentina și Portugalia şi se deplânge faptul că ambele echipe s-au bazat exclusiv pe cele două staruri, mizând pe valoarea și eficacitatea lor, în timp ce învingătoarele lor au jucat pe cartea unor tandemuri, probabil în ideea că... unde-s doi, puterea crește. Între noi fie totuși vorba, cei patru care i-au scos din cursă pe Messi (184,2 milioane dolari) și Ronaldo (180 milioane euro cere pe el Real Madrid) stau la fel de confortabil în privinţa cotelor, conform Transfermarkt: Mbappe - 186,5 mil/dolari, Griezmann - 164,5, Suarez - 124,5 și Cavani - 100 milioane, cu contract până în 2020! În fruntea acestui top rămâne englezul Harry Kane, de la Tottenham, cu 201,5 milioane dolari, dar Neymar, care e deocamdată al doilea, tocmai a primit luni seară oferta făcută de Real Madrid, de a pleca de la PSG pentru...310 milioane de euro, cu 45 de milioane pe sezon!

V-am oferit această paranteză pentru a înțelege exact ce înseamnă fotbalul mare și unde s-a putut ajunge, ca să ne și putem explica frenezia suporterilor și dimensiunea decepțiilor, în cazul unor înfrângeri. Sigur însă că la Cupa Mondială prioritatea absolută o au orgoliile naționale, care oferă splendidul spectacol al tribunelor, cu galeriile incandescente, tixite de turiști veniți din toate colțurile lumii pentru a-și încuraja conaționalii din teren.

La meciul Spania - Rusia, de pe uriașul Stadion Lujniki din Moscova, în tribuna oficială s-au aflat Regele Felipe al VI-lea alături de primul ministru Dmitri Medvedev, în vreme ce președintele Putin - conștient de greaua încercare la care urmau să fie supuși fotbaliștii ruși- le-a transmis înaintea partidei că, „după ce au reușit imposibilul, nimeni din țară nu-i va condamna, în caz că vor pierde"! Dar n-au pierdut și, la capătul unui joc în care "Furia Roja"a țesut recordul a peste...1.000 de pase, confruntarea a ajuns în prelungiri, apoi în barajul de penalty-uri, unde rușii au învins cu 4-3, grație portarului Igor Akinfeev, care a apărat două lovituri de pedeapsă ale ibericilor. A devenit astfel eroul meciului, ca demn urmaș al celebrului Lev Iașin, în memoria căruia Rusia a emis cu prilejul Cupei Mondiale o bancnotă de 100 de ruble, cu chipul celui declarat "Portarul secolului XX"!

Așadar, și Spania lui Sergio Ramos pleacă acasă, iar Rusia merge mai departe, urmând să întâlnească vineri echipa Croației.Și nu puteam să nu mă bucur că vecinii noștri au eliminat Danemarca (nu uitați că danezii ne-au răpit șansa de a fi prezenți la Cupa Mondială!), tot după prelungiri și loviturile de la 11 m, mulţumită portarului Danijel Subasici, care a apărat nu mai puțin de 3 penalty-uri. În schimb, mi-a părut sincer rău că Belgia a eliminat viteaza națională a Japoniei, după un meci în care niponii au condus cu 2-0 până în minutul 69, fiind egalați în min.74 și învinși cu 3-2 când îi mai despărțeau doar 30 de secunde de... prelungiri (min.90+3)!

Că Brazilia a învins (2-0) Mexicul era de așteptat, deși mariachi au ținut-o în șah prima repriză. Seleção nu a impresionat însă, chit că Neymar a înscris primul gol și l-a generat pe al doilea, dar jocul a fost departe de pretenţii și e păcat pentru exuberanta galerie braziliană, în care, să nu uit, am zărit şi renumitul topmodel Alessandra Ambrosio, cea care, recunosc, îmi place mai mult decât răsfățatul de la PSG! Brazilienilor nu le va fi ușor cu Belgia, în partida de joi seară, dar aș vrea să-l văd pe Neymar și mai departe, eventual în confruntarea cu colegii săi, Griezmann și Mbappe, care vor da piept cu Uruguayul perechii Suarez-Cavani ,în derby-ul tandemurilor. Că unde-s doi...

P.S. Din jocurile Suedia-Elveția și Columbia-Anglia, care nu s-au disputat până la ora trimiterii acestui text la tipar, mizez pe calificarea englezilor și a Suediei.

Horia Alexandrescu

loading...
PUTETI CITI SI...