Un nou episod al războiului Dragnea-Tudose. Cum s-a ajuns la modificarea Codului Fiscal prin Ordonanţă

Postat la: 08.11.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Un nou episod al războiului Dragnea-Tudose. Cum s-a ajuns la modificarea Codului Fiscal prin Ordonanţă

Aşa cum v-am avertizat în repetate rânduri, războiul de uzură Dragnea-Tudose continuă, la baionetă, în subteranele principalului partid de guvernământ. Deseori - cum este cazul acestei controversate Ordonanţe privind modificarea Codului Fiscal -, ecourile contrelor din adâncuri răzbat în presă şi sunt certificate (mai apoi) atât de logica, cât şi de desfăşurarea evenimentelor.

Fireşte, premierul Mihai Tudose nici nu a vrut să audă, iniţial, de modificarea Codului Fiscal prin Ordonanţă. În cadrul intenselor negocieri cu liderul PSD, brăileanu a propus (potrivit surselor mele) ca Guvernul să-şi asume doar declarativ proiectul modificării, militând pentru plasarea cartofului fierbinte în Parlament, pentru a fi rostogolit de majoritatea PSD-ALDE. Ceea ce, ireversibil, l-a scandalizat pe Dragnea. Fiindcă modificarea Codului prin urmarea toturor procedurilor parlamentare necesare ar presupune eşecul majorărilor salariale făgăduite în programul de guvernare. De altfel, gândirea viitorului buget depinde, în mod ombilical, de conţinutul şi de rapiditatea acestei Ordonanţe.

Finalmente, după îndelungate negocieri şi numeroase împunsături ca între „prieteni", Tudose a promis să modifice Codul Fiscal prin Ordonanţă, în şedinţa de guvern de astăzi, dar doar după ce i-a arătat (din nou) pisica lui Dragnea. Adică, premierul nu s-a sfiit să facă front comun cu numeroşii edili social-democraţi speriaţi că trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat va reduce bugetul primăriilor cu cel puţin 20%, fapt care nu i-a căzut deloc bine teleormăneanului. La urma urmei, alunecând din criză în criză, Dragnea îşi simte fotoliul ameninţat. Şi are toate motivele din lume, având în vedere numeroasele erori politice comise în cursul acestui an.

Pe de altă parte, Tudose ştie că îşi poate permite luxul să-l ţină deseori în şah pe Dragnea, în condiţiile în care o eventuală demisie a sa ar prăbuşi PSD-ALDE de la Palatul Victoria, iar preşedintele Klaus Iohannis se află deja în campanie electorală pentru un nou mandat la Cotroceni (pe fundalul intenţiei puterii de a modifica Legile Justiţiei), ceea ce exclude fluturarea unui steag alb.

Că tot a venit vorba despre dorinţa arzătoare a PSD-ALDE de a modifica Legile Justiţiei (fiindcă, altminteri, mulţi lideri vor fi ajunşi de dosare), să vă mai spun un secret: tocmai faptul că Dragnea şi Tăriceanu se pregătesc de „reforma" Justiţiei (care deja stârneşte un scandal de amploare, pe plan intern şi extern) a făcut ca liderii coaliţiei guvernamentale să-şi dea mâna, până la urmă, în ceea ce priveşte modificarea Codului Fiscal prin Ordonaţă. Desigur, această „pace" este, de fapt, doar un armistiţiu conjunctural, în cel mai bun caz. Asta fiindcă adevărata bătălie e pe cale să înceapă, iar disensiunile interne (oricât de grave) trebuie astupate degrabă, în vederea atingerii unui „ideal" mai înalt: modificarea Legilor Justiţiei.

Simona Man

loading...
PUTETI CITI SI...