The Winner Takes It All

Postat la: 25.10.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

The Winner Takes It All

Dacă ar fi fost după mine, la momentul în care Simona Halep primea la Singapore trofeul pentru cea mai bună jucătoare mondială din 2018, din difuzoare s-ar fi cuvenit să se reverse celebra piesă a formației ABBA, cu titlul de mai sus.

Desigur, rămânea regretul că liderul WTA (pentru al doilea an consecutiv) nu lua chiar totul, de vreme ce se retrăsese de la startul Turneului Campioanelor, ca și de la "Kremlin Cup", din cauza discopatiei acuzate și la eșecurile categorice de la Wuhan, Beijing și US Open! Totul se compensa însă cu marile ei succese din 2018 - Shenzhen, Montreal și mai ales Roland Garros -, cu finalele de la Melbourne, Roma și Cincinnati, cu semifinalele atinse la Indian Wells și Qatar Open în același sezon! Un veritabil maraton, de-a lungul căruia a înregistrat 46 de victorii și numai 11 înfrângeri, bilanț care i-a permis să rămână 51 de săptămâni pe prima poziție mondială, unde se află și acum.

Drept urmare, la Gala WTA de la Singapore, Simona a primit, a doua oară consecutiv, trofeul decernat celei mai bune jucătoare a lumii, o splendidă farfurie de cristal, căreia i s-a adăugat și un... Porsche 718 Boxter GTS, de vreo 100.000 de dolari, cu care-și completează fabuloasa colecție de super-automobile, de acasă! Una peste alta, la finele acestui an, câștigurile Simonei, din premiile încasate, se ridică în 2018 la 6.359 564, iar totalul întregii cariere este de 27.095.579 dolari, plus... bonusul de un milion pentru care s-a dus (obligatoriu!) și la Moscova, după cum vă explicasem de acum vreo lună. Dacă mai adăugăm și contractual cu Nike, ca și alte câștiguri obținute din reclame și alte sponsorizări, devine clar că Simona a trecut binișor de 30 de milioane, ceea ce o situează deja pe locul 8 în topul "all time" al jucătoarelor de tenis!

Aici ar trebui să adăugăm, totuși, ceva cred eu și mai semnificativ în privința valorii și nivelului atins de româncă la capătul celui mai bun sezon al ei; este vorba de topurile realizate în ampla anchetă a cotidianului "The New York Times", în care au fost consultați 20 de specialiști recunoscuți, antrenori și foști mari jucători, pentru aprecierea punctelor forte ale tenismenelor din Top 10. Ei bine, la cinci dintre criteriile luate în calcul, Simona Halep este considerată Nr.1 din lume, acestea fiind: cel mai bun backhand cu două mâini, cel mai bun retur la serviciu, cele mai bune passing-shot-uri, cea mai bună mișcare în teren și cea mai bună anduranță! Să recunoaștem, o imagine cum nu se poate mai concludentă asupra calităților excepționale ale Simonei, complexității jocului ei și, apropo de anduranță, asupra pregătirii fizice de-a dreptul impresionante.

Mi-ar fi plăcut să aflu și pe ce loc s-a situat la capitolul pregătirii mentale, unde a marcat, de asemenea, progrese evidente, fiind depășită însă categoric la momentele de... rupere a rachetei de Serena Williams, Jelena Ostapenko și, mai recent, de Karolina Pliskova! Observați, de asemenea, că la acest final de sezon n-au mai ajuns la Singapore alte mari jucătoare, ca Garbine Muguruza, Venus Williams sau Johanna Konta, în timp ce faimoasa Maria Șarapova s-a retras de la ultimele turnee, pierzând astfel şi contractul avut de două decenii cu firma "Nike", care îi aducea o sponsorizare de 11,5 milioane de dolari anual! Ajunsă la vârsta de 31 de ani, Mașa urmează exemplul Serenei Williams, alegând... maternitatea, dar să nu ne îndoim că, după ce va deveni mamă, va reveni și ea în circuitul WTA.

Întorcându-ne însă la Simona noastră, să notăm că, după gala de la Singapore, a plecat imediat acasă, anunţând că își va oferi o vacanță de cel puțin o lună, în care tratamentul de recuperare va fi prioritatea absolută, urmată de câteva zile de relaxare într-una dintre cele trei destinații exotice la care se gândește. Turneul Campioanelor nu numai că n-o preocupă, dar ne-a asigurat că nu va urmări niciun meci de acolo, lăsându-ne nouă această plăcere. Doar că, fără ea la Singapore, nici noi nu ne mai îngrămădim în fața micilor ecrane, întorcându-ne mai degrabă la fotbalul intern, cu toamna rece și ploioasă care a venit și cu speranțele deșarte din noiembrie, privind șansele de calificare ale naționalei. La încheiere, felicitări Simonei pentru acest an extraordinar, mulțumirile noastre pentru bucuriile pe care ni le-a dăruit și urările cuvenite de grabnică însănătoșire și de vacanță plăcută!

P.S. A plecat dintre noi, mult prea devreme, marele jucător craiovean care a fost Ilie Balaci. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Horia Alexandrescu
(preluat din România literară)

loading...
PUTETI CITI SI...